BiH
0

Visoki predstavnik izrazio zadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak danas je posjetio Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV).

Tokom sastanka s predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Brankom Perićem i potpredsjednicima Mladenom Jurišićem i Snježanom Petković, kako je rekao novinarima nakon sastanka Lajčak, razgovarano je o izradi nacionalne strategije pravosuđa, regionalnoj saradnji u borbi protiv kriminala i nacionalnoj strategiji za borbu protiv kriminala.

O tim temama, kakao je kazao, razgovarao je prethodnih dana i s predstavnicima drugih pravosudnih institucija u BiH koje je posjetio te državnim ministrom pravde.

Izrazivši zadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Lajček je kazao da je efikasno i nezavisno sudstvo jedan od uvjeta za brži put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Prema riječima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Branka Perića tokom susreta je razgovarano i o mjestu tog vijeća u Ustavu BiH i financiranju te institucije kao i još nekim aktuelnim temama iz oblasti pravosuđa.