BiH
0

Visoki predstavnik izrazio podršku instituciji državnih ombudsmena

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling tokom susreta s ombudsmenima Federacije BiH istaknuo je činjenicu kako budućnost BiH može biti zasnovana isključivo na poštovanju ljudskih prava, izjavio je u utorak na redovnoj konferenciji za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Oleg Milišić.

Kako je kazao Milišić, visoki predstavnik je tokom susreta s ombudsmenima Verom Jovanović, Brankom Raguž i Esadom Muhibićem naglasio da je državni zakon o ombudsmenima već na snazi, te izrazio zadovoljstvo što je parlament BiH usvojio taj zakon u skladu s preporukama koje je dobio od Venecijanske komisije.

Podsjetio je kako zakon uključuje odredbe o tranziciji entitetskih ombudsmena na instituciju na državni nivo do 31. decembra. Visoki predstavnik je naglasio, kako je kazao, da "imenovanje te institucije mora biti potpuno nezavisno", te da je spreman pružiti podršku procesu pripreme početnog okvira za buduće funkcioniranje institucije državnih ombudsmena.

Milišić je saopćio kako je tokom jučerašnjih rasprava razgovarano o poštovanju ljudskih prava u BiH, kako se ono može poboljšati i kako osigurati da svi nivoi vlasti provedu preporuke Ureda ombudsmena. Izražena je saglasnost kako je svijest uloge ombudsmena značajan element u jačanju demokratije u BiH.

"BiH treba efikasne strukture upravljanja i civilni sektor koji bi nadzirao njihov rad", naveo je Milišić Schwarz-Schillingove riječi.