|

Visoki predstavnik donio dvije odluke o Mostaru

Visoki predstavnik donio dvije odluke o Mostaru
0
F
FENA
22.12.2006. u 13:04
0
komentara
0

dijeljenja
Visoki predstavnik donio dvije odluke o Mostaru
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling danas je pozdravio odluku koju je ove sedmice donijelo Gradsko vijeće Mostara o osnivanju novog i jedinstvenog javnog komunalnog preduzeća “Komunalno”, koje je u vlasništvu grada, ali je istovremeno donio dvije odluke koje Gradsko vijeće nije usvojilo, saopćeno je iz OHR-a.
Visoki predstavnik sa žaljenjem primjećuje da Gradsko vijeće nije usvojilo Odluku o osnivanju Zavoda za prostorno planiranje.

Ove odluke je predložio specijalni izaslanik za Mostar Norbert Winterstein u cilju završetka ujedinjenja grada i postizanja održivih kompromisa u interesu svih građana Mostara.

One su rezultat intenzivnih konsultacija sa svim stranama uključenim u ovaj proces. Na posljednjem sastanku održanom 18. decembra s dužnosnicima Grada Mostara, visoki predstavnik je rekao da će, ako se za proces ujedinjenja ne preuzme odgovornost, on biti primoran da odmah djeluje na osnovu prijedloga Wintersteina i ova pitanja privede kraju.

Visoki predstavnik je danas odlučio da donese dvije odluke koje Gradsko vijeće Mostara nije usvojilo.

Prva se odnosi na osnivanje Zavoda za prostorno planiranje kao pravnog subjekta koje uživa status gradske nezavisne upravne organizacije, s jasno definiranim nadležnostima u oblasti prostornog planiranja, koje uključuje izradu i implementaciju razvojne strategije grada i razvojnih programa, izradu prostornog i urbanističkog plana Grada Mostara i programa za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u gradu.

Drugom odlukom osniva se “Komisija za davanje stručnih mišljenja”, koja će djelovati kao stručno tijelo i bavit će se slučajevima u kojima su potrebne urbanističke dozvole na lokacijama koje nisu regulirane gradskim prostornim planom.

Provedba odluka bit će odgovornost gradske administracije s načelnikom Ljubom Bešlićem na čelu, uz podršku Gradskog vijeća.

Ured OHR-a u Mostaru s Anatolijem Viktorovim na čelu nadzirat će provedbu i pružati pomoć prema potrebi.

- S pažnjom pratit ću događanja u Mostaru. Vijeće za provedbu mira pruža podršku ovim aktivnostima koje su potrebne da se osigura završetak procesa ujedinjenja Mostara, izjavio je visoki predstavnik, naglašavajući kako je jedinstven Mostar preduvjet za funkcionalnost i stabilnost i Federacije BiH i Bosne i Hercegovine kao države.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.