BiH
0

Visoki predstavnik dao dvije opcije trenutne političke situacije u Vijeću Ministara BiH

NINA
Povodom odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da prihvati ostavke ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića i ministra prometa i veza BiH Branka Dokića Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown dao je dvije opcije trenutne političke situacije u Vijeću ministara BiH.

On smatra da su se vlasti BiH, nakon što su provele prilično puno reformi, iscrpile te da ne mogu više ništa uraditi za dobrobit zemlje. "Ukoliko je to tačno, onda se zemlja nalazi na mrtvoj tački i mogu je spasiti samo sljedeći izbori", kazao je Ashdown na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu. Kao drugo objašnjenje nedavnih zbivanja navodi napad ljetnog ludila.

Ashdown je kazao da prihvaćanje ostavke ministra Ivanića od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnan Terzića nije u cilju promovisanja reformi koje su potrebne ovoj zemlji, te naveo da je Terzića savjetovao da ne donosi takvu odluku nekoliko sati prije nego što je javnost upoznao sa svojom odlukom, međutim da ga nije poslušao. Ipak, Ashdown ističe da je mnogo manje zainteresovan za ono što se dogodilo u prethodnim danima nego za ono što će se dogoditi sutra, idućeg sedmice ili mjeseca. To je pitanje koje premijer Terzić i Vijeće ministara BiH moraju riješiti, kazao je on.

Ashdown je naglasio da je i dalje uvjeren da se BiH može kvalificirati za početak pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na 10. godišnjicu Daytonskog sporazuma u novembru ove godine, pod uslovom da kod političara nadvlada zdravi razum. Na kraju je naglasio da političari u BiH moraju prestati tratiti vrijeme i početi se vraćati na posao.