{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoke ocjene za jedinice iz BiH na NATO civilnoj vježbi zaštite i spašavanja

F
24.5.2007. u 13:48
0
0
Visoke ocjene za jedinice iz BiH na NATO civilnoj vježbi zaštite i spašavanja
0
Visoke ocjene za jedinice iz BiH na NATO civilnoj vježbi zaštite i spašavanja
Tim iz BiH pokazao je visok nivo profesionalizma, obučenosti i spremnosti za odgovor tokom NATO-ove civilne vježbe zaštite i spašavanja "IDASSA 2007", koja se prethodna četiri dana odražavala na širem području Zadra.
Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, na ovoj dosad najvećoj vježbi ovakve vrste održanoj u Hrvatskoj, učestvovalo je 1.200 sudionika iz 44 države.

Bh. tim su sačinjavali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i višenamjenska terenska jedinica Društva crvenog krsta/križa iz oba entiteta, sastavljena od ekipa za prvu pomoć, psiho-socijalnu pomoć i traženje nestalih osoba iz Sarajeva, Tuzle, Trebinja, Zenice i Doboja.

Učesnici su trebali pokazati sposobnost i spremnost za pravovremenu subregionalnu, regionalnu i širu međunarodnu pomoć u slučaju nastanka prirodne ili druge nesreće.

Angažman jedinica za medicinsko zbrinjavanje iz BiH tražen je više puta, uključujući i završni dio u kojem su učestvovale samo jedinice koje je organizator ocjenio visokoprofesionalnim i dobro uvježbanim.

U nizu simuliranih nesreća učesnici su morali sanirati i dekontaminirati područje, spašavati unesrećene i pretraživati dno mora u potrazi za tijelima stradalih u požaru na obližnjem brodu, te spašavati unesrećene čamcima i helikopterima.

Nastupom predstavnika naše zemlje stvorene su mogućnosti daljeg angažmana ove i sličnih jedinica za zaštitu i spašavanje u aktivnostima NATO-a.

Organizaciju i pripremu učešća bh. tima je obavilo Ministarstvo sigurnosti BiH -Sektor za civilnu zaštitu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: