BiH
0

Visoka malezijska delegacija posjetila Ministarstvo odbrane BiH

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, zamjenik ministra Igor Crnadak i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Slavko Puljić sa saradnicima primili su danas u Sarajevu visoku delegaciju Malezije koju je predvodio prestolonasljednik federalne jedinice Perlis, kraljevsko visočanstvo Syed Faizudin Putra, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Delegacija Malezije boravi u trodnevnoj posjeti BiH i sačinjavaju je predstavnici Ministarstva odbrane Malezije i Oružanih snaga Malezije s brigadnim generalom Datoom Hajiom Mohdom Azmanom na čelu te predstavnicima Univerziteta u Maleziji.

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za višegodišnju podršku i pomoć Malezije Oružanim snagama BiH i upoznao goste o trenutnom statusu odbrambenih reformi u Bosni i Hercegovini.

Njegova ekselencija Syed Faizudin Putra se najviše interesovao o ustroju Ministarstva odbrane i OSBiH, načinu zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja te o sigurnosnoj situaciji u regiji.

Ministar Cikotić je goste upoznao i o našem učešću i članstvu u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir i prihvatanju NATO-ovih standarda u OSBiH, a Malezija kao "naša prijateljska zemlja svojim iskustvom i pomoći može nam puno pomoći na putu ka priključenju NATO-u", istakao je, između ostalog, ministar Cikotić.

Saradnja između dvije zemlje ocijenjena je uspješnom, a u oblasti odbrane naročito je istaknuta saradnja u obuci pripadnika Oružanih snaga BiH u Maleziji.

Tokom posjete upriličen je i susret s pripadnicima OSBiH koji su se školovali u Maleziji.

Prvog dana delegacija Malezije obišla je i fabriku Unis Pretis, posjetila Univerzitet u Sarajevu, te Ministarstvo za civilne poslove BiH.