BiH
40

Visok stepen percepcije korupcije u javnim nabavkama u BiH

FENA
Centar za društvena istraživanja "Analitika" organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Transparentan i efikasan sistem javnih nabavki u BiH: Između ideala i stvarnosti", na kojem su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja o preprekama učešća privatnog sektora u postupcima javnih nabavki u BiH koji pokazuju da postoji visok stepen percepcije korupcije u javnim nabavkama u BiH.

Istraživanja je provedeno u aprilu i maju 2014. godine, sa ciljem mapiranja ključnih problema i iskustava privrednika u BiH kada su pitanju različite faze i aspekti procesa javnih nabavki, uključujući percepciju i iskustvo korupcije, dostupnost poziva za javnu nabavku, cijene tenderske i prateće dokumentacije uz ponudu, administrativne takse, kriteriji za kvalifikaciju i izbor ponuđača, žalbeni postupak i nadzor realizacije ugovora.

Glavni nalazi istraživanja ukazuju na na percepciju rasprostranjenosti praksi koje mogu predstavljati prepreku pravičnoj i aktivnoj konkurenciji među potencijalnim ponuđačima, poput nejasnih kvalifikacionih kriterija i kriterija za ocjenjivanje i izbor ponuđača, dijeljenje predmeta nabavke na više dijelova s namjerom izbjegavanja primjene odgovorajućeg postupka, te izmjene uslova ugovora o javnoj nabavci nakon potpisivanja ugovora.

Okrugli sto je okupio ključne aktere u oblasti javnih nabavki i to predstavnike udruženja poslodavaca i privrednih komora u BiH, javnih institucija poput Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi, ureda za reviziju institucija, kao i nevladinih organizacija koje se bave monitoringom javnih nabavki u BiH.

Učesnici okruglog stola dali su osvrt na glavne rezultate istraživanje, te raspravljali o slabostima sistema javnih nabavki u BiH, kao i mogućim rješenjima za unapređenje stanja u ovoj oblasti, saopćeno je iz Centra za društvena istraživanja "Analitika".

Okrugli stol realiziran je u okviru projekta "Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini", koji finansira Evropska unija u iznosu od 424.129 eura, a sufinansira Vlada Velike Britanije u iznosu od 47.125 eura.

Projekt zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja "Analitika" i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).