{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visočka legenda: Pod gradom nešto tajanstveno

F
1.4.2006. u 11:08
0
0
Visočka legenda: Pod gradom nešto tajanstveno
0
Visočka legenda: Pod gradom nešto tajanstveno
Ekipa Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", koja se brine za sektor "kazivanja mještana", što je jedan od bitnih faktora u rekonstruiranju visočkog misterija, saznala je za postojanje zanimljive legende koja se prepričavala u tom kraju prenoseći se usmenom predajom sa generacije na generaciju.
U saopćenju za javnost Fondacije se navodi kako legenda kaže da "su po osvajanju Turci čuli od neke starice, koja je živjela u podnožju grada, da na gradu ne smije niko više živjeti, ako njegov život ne bude u funkciji čuvanja "onog" na čemu se grad nalazi. Da je to pod gradom nešto tajanstveno, "obučeno u dvije opne".

Legenda dalje kaže da je "jedna nanesena i kiša je spira, (radi se o zemlji, koja je nasuta preko "nečega"), a druga je "ljuska od jajeta", tanka i lomljiva. Ako se iko drzne da ošteti ljusku na jednom mjestu, ljuska će biti uništena, a sadržaj odnesen vodama, što će uništiti dolinu i izazvati pomor". Legenda govori da su Turci zaplašeni ovim predskazanjem otišli do Travnika i Jajca, gdje konačno pade Bosna i nikad ne naseliše grad Visoki.

Očito je da legenda zanemaruje sam grad Visoki, ističući da se mora čuvati "ono što se nalazi pod gradom", odnosno u unutrašnjosti same Visočice. Znači da legenda stara više od 500 godina, a vjerovanje je sigurno mnogo starije, ne tretira Visočicu kao obično brdo, navodi se u saopćenju Fondacije.

Prema riječima koordinatora Sekcije Fondacije dipl.ing. Gorana Čakića, "prilazni plato kojim se dolazi u podnožje imao je naziv koji se izgubio u današnjem jeziku i zvao se Panađur. Naziv je predstavljao prostor za skupljanje naroda ne nacionalnog i vjerskog značaja, nego provoda vezanog za dolazak godišnjih doba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: