Visočica: Planinarski vodiči na vježbi o snalaženju u zimskim uvjetima

F
FENA
14.12.2015. u 12:43
1
3
Visočica: Planinarski vodiči na vježbi o snalaženju u zimskim uvjetima
1
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Planinarski vodiči iz Sarajeva, Splita, Zagreba i Mostara okupili su se za vikend na planini Visočica radi vodičke vježbe koja je za cilj imala njihovo dodatno usavršavanje, ali i unapređenje vodičke djelatnosti i razvoj vodičke službe uopće.
Ta vježba realizirana je u skladu sa sporazumom o saradnji stanica planinarskih vodiča Sarajevo, Split i Zagreb. Sudjelovalo je 25 vodiča iz sastava stanica planinarskih vodiča Sarajevo, Split, Zagreb i Mostar, uz asistenciju dvojice instruktora vodičke službe HPS-a.

Iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo navode da je vježba sadržavala aktivnosti u zimskim uvjetima poput kretanje planinara po snježnim i zaleđenim terenima uz korištenje opreme za zimske uvjete, vježbu spašavanja samoizvlačenjem i izvlačenjem iz pukotina, vježbu izrade snježnih sidrišta, stijenskog i snježnog gelendera i vježbu spuštanje niz strme stijene (absajl).

"U praktičnom smislu zajednička vodička vježba imala je za cilj usavršavanja i dopunu stečenih znanja i iskustava u tehničkim radnjama vodičke djelatnosti. Bila je to dobra prilika da svi vodiči pokažu stepen osposobljenosti, najbolje prakse, te sa kolegama iz vodičke službe Hrvatske usklade standarde i razmjene praktična iskustva iz vodičke djelatnosti", navodi se.

Cilj je postignut, vježba je ocijenjena uspješnom i sad je na vodičima da stečena iskustva i prakse primjenjuju u vodičkoj službi na terenu.

Tom prilikom potpisan je i sporazum o saradnji stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Mostar u oblasti jačanja vodičke službe Bosne i Hercegovine. Dogovorene su i vježbe u organizaciji ostalih stanica planinarskih vodiča.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: