Žele mijenjati ustav
0

Višković: Potezanje vitalnog interesa je mimo onoga kako je zamišljeno Vijeće naroda RS-a

S. Š. U.
Premijer RS-a najavio da bi manji bh. entitet uskoro mogao izmijeniti ustav (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer RS-a najavio da bi manji bh. entitet uskoro mogao izmijeniti ustav (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković govorio je o namjerama promjene Ustava manjeg bh. entiteta kao i o izazovima u djelovanju Vijeća naroda.

Višković smatra da je Ustav RS-a zastario te da ga je neophodno mijenjati kao i da se izmjene mogu očekivati kada se u Narodnoj skupštini RS-a obezbijedi dvotrećinska većina.

Smatra da je za takvo nešto došlo vrijeme jer su pojedini amandmani spremni još od 2008. godine, ali da je sve stalo zbog procedura u Vijeću naroda.

"Potezanje vitalnog interesa u Vijeću naroda je mimo svega onoga kako je zamišljeno to vijeće. Ukoliko se obezbijedi prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Mi još imamo smrtnu kaznu u Ustavu, glavni grad nije Banjaluka, a ustavna kategorija je popis iz 1991. godine", kazao je Višković za Srnu.

Naglasio je i kako zbog takvih procedura nije moguće ni reorganizirati rad vlade i ministarstava zbog postojanja nacionalnog ključ.

Podsjećamo da je novoizabrani predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a već ranije tvrdio da Vijeće naroda treba biti ukinuto jer je ono "izmišljeno kako bi bilo kočnica Republici Srpskoj".

Najavio je i da će se raditi na "eliminaciji Vijeća naroda iz parlamentarnog života".

Asimetričnost u značaju Doma naroda u FBiH i Vijeća naroda RS-a veoma je izražena jer u dom naroda može blokirati donošenje svih odluka pa i izbor entitetske vlade, što nije slučaj sa Vijećem naroda RS-a.

Nakon što se u manjem bh. entitetu pokrene zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa, o njemu odlučuje Ustavni sud RS-a, a zbog problematike odluka koje donosi NSRS, najčešće o zakonodavnim rješenjima u slučaju da neki od klubova naroda u Vijeću naroda smatra da su povrijeđena njihova nacionalna prava, mora odlučivati Ustavni sud BiH.