"Neće biti nezamjenjivih"
5

Višković o sastavu nove Vlade RS: Neću previše gledati ko dolazi iz koje stranke

FENA
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je danas novu entitetsku vladu formiranu, kako kaže, na bazi stručnosti i odgovornosti.

"Neće biti nezamjenjivih. Neću previše gledati ko dolazi iz koje stranke, već koliko stručno izvršava sve postavljene zadatke", dodao je Višković na konfrenciji za novinare ističući da će u narednim danima sa strankama skupštinske većine biti dogovorena raspodjela resora.

Fokus nove vlade, kaže, bit će na realnom sektoru, a nada se da će do Nove godine biti usvojeni budžet i mjere ekonomske politike za 2019..

Ukoliko bude potrebno, tražit će, kaže, pomoć stručnih timova na sanaciji stanja u javnim preduzećima s ciljem da se ostvari što bolji rezultat.

U proteklih nekoliko dana obavio je konsultacije s političkim strankama, socijalnim parnerima i udruženjima o javnog interesa u RS-u.

Istakao je da je prvi put i opozicija bila na razgovorima kod mandatara, kao i da će buduća vlada biti spremna da prihvati i njihove prijedloge koji su za dobrobit života građana.

Višković je kazao da izbjeglice i raseljene osobe nemaju razloga za brigu, jer dosadašnje ministarstvo za te kategorije stanovništva prerast će u sekterijat, koji će nastaviti dosadašnje poslove tog resora.

U Vladi RS bit će reorganizacije, nakon izmjene potrebnih zakona, s ciljem da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva razdvoji na nekoliko resora, s ciljem efikasnijeg rada.

Bit će prekompozicije i u resoru nauke i visokog obrazovanja.