Premijer RS-a
409

Višković: Nametanjem zakona vjerovatno završen evropski put BiH

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Premijer Republike Srpske Radovan Višković (SNSD) izjavio je da je za "BiH normalno ono što nije nigdje u svijetu i da je nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH vjerovatno završen evropski put zemlje."
"Ne iznenađuje me što pola BiH priznaje čovjeka (Christian Schmidt) koji je nelegalno na ovim prostorima, jer nema verifikaciju UN da bude visoki predstavnik. Odluka od prije nekoliko dana o otvaranju pregovora EU sa BiH je u suštini današnjim nametanjem zatvorena", rekao je Višković Srni.

On je istakao da neka zemlja, ukoliko želi biti član EU, onda vlastitim resursima i institucijama mora donositi odluke i kreirati rješenja.

"Republika Srpska će u svemu tražiti svoj put. U BiH žive narodi i nije građanska zemlja kako to misli Schmidt. Nisam iznenađen njegovim nametanjem i ovo je potvrda stare izreke da tamo gdje prestaje razum, počinje BiH", dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, nigdje u svijetu ne postoji zemlja koja je okupirana i nema suverenitet kao što je BiH.

Višković je naglasio da je postojao apsolutni dogovor predstavnika tri konstitivna naroda da samostalno bude kreiran Izborni zakon BiH u skladu sa Ustavom, ali da neko to nije dozvolio.

"Ovim je narušen osnovni postulat postojanja jedne zemlje, a to je da sama odlučuje o svojoj sudbini. Izborni zakon je, nakon Ustava, najviši akt u svakoj zemlji i njegovim nametanjem građanima je oduzeto pravo na izbornu volju i tajnost izbora. Ovdje se žele uvesti neke stvari koje ne postoje nigdje. Očito je da je važnije da iz zapadnih zemalja BiH bude prodata oprema za izbore i da za tako nešto neko ostvari profit", rekao je Višković.

On je dodao da je nedopustivo da Centralna izborna komisija BiH sama bira biračke odbore i da time izabrani članovi postaju profesionalci, te se postavlja pitanje ko će da ih plati.

"Republika Srpska je pokazala da je zaista imala iskrenu namjeru da BiH funkcioniše na ustavan i zakonit način, ali očito da imaju oni kojima to nije u interesu. Žele da ovo bude nestabilno područje kako bi ovdje ostali još nekoliko decenija. Sve ovo je žalosno, tužno i nevjerovatno", zaključio je Višković.