Sjednica Vlade RS-a
0

Višković najavio da će u RS-u 5. maj biti proglašen danom žalosti zbog tragedije u Beogradu

V. K.
Radovan Višković (Screenshot: RTRS)
Radovan Višković (Screenshot: RTRS)
Vlada RS-a održala je danas prvu vanrednu sjednicu na kojoj se razmatrala sigurnosna situacija i dalje djelovanje u školama nakon tragično događaja koji je potresao Beograd, ali i cijelu regiju.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je kako će 5. maj biti proglašen danom žalosti u RS-u.

"Mi smo zadužili dva ministarstva da pripreme informaciju vezanu za stanje maloljetničke delinkvencije u RS-u. Imali smo i drugu tačku dnevnog reda o tome da 5. maj proglasimo kao dan žalosti u RS-u povodom dešavanja u Beogradu", rekao je.

Naglasio je kako je problem maloljetne delinkvencije sve prisutniji na području cijele BiH.

"Imamo problem pogoršanja maloljetničke delinkvencije na području BiH. Nismo pretpostavljali da jedan ovakav događaj, za koji se ne može naći ni adekvatna riječ, može biti kod nas. To je nešto što smo mogli pratiti putem medija tamo daleko. Nažalost, došlo je i u naše dvorište", pojasnio je Višković.

Poručio je kako će zvaničnici već od sutra započeti razgovore sa direktorima škola.

"Institucije RS-a će preduzeti sve da se stanje sigurnosti u školama podigne na još veći nivo. MUP će rasporediti veći broj pripadnika policije koji će dežurati tokom cijelog dana dok se obavlja nastava u školama. Ministarstvo prosvjete i kulture će već od sutra održati niz sastanaka i zatražiti u pisanoj firmi od direktora škola i članova odbora koji su birali direktore, da dostave u pisanoj formi stanje o sigurnosti", rekao je.

Također, izvršit će se inspekcija streljačkih klubova u RS-u.

"Uputit ćemo kao vlada svim držaocima oružja da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme sa kojom raspolažu. To je značajan broj dugih i kratkih cijevi te da naš zakon propisuje kako se to naoružanje treba čuvati i da ono ni na koji način ne smije biti u kontaktu sa djecom, a pogotovo ne maloljetnicima. Izvršit ćemo kontrolu rada svih streljačkih klubova u RS-u", zaključio je Višković.