|

Višković: Institucije BiH trebale su agresivnije nastupiti prema Hrvatskoj

Višković: Institucije BiH trebale su agresivnije nastupiti prema Hrvatskoj
45
Er. M.
9.8.2019. u 07:35
39
komentara
45

dijeljenja
Višković: Institucije BiH trebale su agresivnije nastupiti prema Hrvatskoj Foto: M.D./Klix.ba
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković smatra da nivo Bosne i Hercegovine nije uradio dovoljno o pitanju problema Trgovske gore.
"Ne želim nikoga personalno prozivati, ali razumijem koliki je problem za građane koji žive 'prekoputa' Trgovske gore. Geografski posmatrano, tamo je ugroženo šest ili sedam općina koje gravitiraju tom području, a kad posmatrate da se Trgovska gora nalazi u neposrednoj blizini dviju rijeka koje protječu kroz RS, onda možete zamisliti koliki je to problem za budućnost i zdravlje naših građana", kazao je Višković u intervjuu za RTRS.

On je naglasio da, ako se dozovoli da se tu odloži nuklearni otpad, onda to predstavlja veliki ekološki problem za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za općine u tom području.

"I zbog toga smatram da su institucije Bosne i Hercegovine trebale biti agresivnije u odbrani stava i zahtjeva prema Hrvatskoj da se ne dozvoli odlaganje otpada na tom području", kaže on.

Dodao je da su institucije BiH, koje su nadležne, tiho i blago ovo pitanje predstavile Hrvatskoj.

"Smatram da se trebalo oštrije reagovati, da se trebala tražiti pomoć i od EU, jer je to ekološko pitanje", kaže on.

Kako piše RTRS, bh. entitet RS je u više navrata obavještavao institucije BiH da se mora reagovati prema Hrvatskoj i EU.

"Mi trebamo uraditi sve da Tgovska gora ne bude izabrana kao destinacija za odlaganje nuklearnog otpada, jer ako Hrvatska donese odluku da Trgovska gora ipak bude ta destinacija, onda će biti teško to osporiti. Trebamo ranije podići glas", izjavio je premijer RS-a.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...