Budžet za 2021.
139

Višković: Cilj Vlade RS-a je povećati penzije i zadržati iste plate

SRNA
Radovan Višković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Radovan Višković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je cilj Vlade RS-a da se nakon današnjeg usvajanja Prijedloga budžeta za 2021. godinu od 3,7 milijardi KM povećaju penzije te zadrže iste plate u ovom bh. entitetu.

Višković je najavio da se usvajanje i rasprava o dokumentima koji se tiču budžeta RS-a očekuje na posebnoj sjednici Narodne skupštine 15. ili 16. decembra ove godine.

"Cilj je da prije Nikoljdana imamo usvojen budžet RS-a, ostavljajući dovoljno vremena Vijeću naroda RS-a da obavi svoje procedure kako bi budžet stupio na snagu početkom naredne godine", rekao je Višković za ATV.

Štednja i pomoć građanima

On je istakao da se Vlada RS-a trudila da budžet za narednu godinu bude usmjeren ka štednji, a ne troškovima s obzirom na probleme s virusom.

"Prema procjenama ozbiljnih ekonomista, značajnije posljedice u vezi s virusom možemo očekivati u narednoj godini. Međutim, budžet je napravljen tako da zadovolji sve naše potrebe. Nema smanjenja plata i ide se na povećanje penzija od naredne godine, što je zakonska obaveza. Mi smo u budžetu za povećanje penzija planirali oko 40 miliona KM", poručio je Višković.

On je naglasio da je Vlada u budžetu napravila uštede u svim stavkama gdje je to bilo moguće, te da se akcenat stavlja na povećana ulaganja u javne investicije i Kompenzacioni fond u koji je za narednu godinu planirano 90 miliona KM za pomoć realnom i zdravstvenom sektoru.

Višković je rekao da je novim budžetom za javne investicije planirano 44 miliona KM, a povećana su sredstva kada je riječ o Zavodu za zapošljavanje.

"U tom smjeru smo za demobilisane borce, ratne vojne invalide i djecu poginulih boraca povećali sredstva na tri miliona KM za subvencioniranje poreza i doprinosa za poslodavce koji zapošljavaju ove kategorije, a imamo i dva miliona KM za samozapošljavanje gdje planiramo po 10.000 KM po pojedincu iz ovih kategorija", rekao je Višković.

On je dodao da će Vlada na tom planu izdvojiti dodatnih pet miliona KM za sufinansiranje poreza i doprinosa za poslodavce koji budu imali povećan broj zaposlenih u narednoj godini.

Premijer RS-a je rekao da će biti izdvojeno pet miliona KM za tehnološki razvoj privrede u ovom entitetu.

"Ukupno, uštede su u budžetu napravljene na nivou od oko 100-105 miliona KM", rekao je Višković i naveo da se to odnosi i na reprezentaciju Vlade, putne troškove, dnevnice, smještaj i slično na čemu je ušteđeno oko tri miliona KM.

On je dodao da je podsticaj u poljoprivredi zadržan na nivou od 75 miliona KM, navodeći da će ukupna podrška realnom sektoru biti na nivou od oko 120 miliona KM, bez sredstava Kompenzacionog fonda.

Zaduženja RS-a

Prema njegovim riječima, zaduženje RS-a je u granicama koje propisuje zakon.

Višković je rekao da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti donesen obavezujući zaključak da javne firme u naredne tri godine prave uštede od 10 posto na godišnjem nivou, ili da se u suprotnom njihova rukovodstva suoče sa kaznenim mjerama.

Kada je riječ o novom aramžmanu s MMF-om, Višković je podsjetio da su u toku pregovori i da bi MMF trebao u petak dati konačni sud o određenim primjedbama.

"Ako ne budu uvažene primjedbe RS-a koje se tiču prijenosa nadležnosti, RS neće prihvatiti pismo namjere i aranžman s tom institucijom", kaže Višković.

On je rekao na tom planu da je RS spremna raditi na reformama u cilju poboljšanja standarda i zdravlja građana, ali da se, s druge strane, uvijek može doći i do sredstava koja nisu iz izvora MMF-a, iako je to teža varijanta.

"RS, uprkos svemu, uredno ispunjava sve svoje obaveze, iako su nam mnogi ranije predviđali krah", rekao je Višković.

On smatra da je Vlada do sada ispunila očekivanja i kada je riječ o pojavi koronavirusa i saniranju posljedica pandemije. Višković je rekao da će se kao i do sada pratiti epidemiološka situacija u RS-u i u skladu s tim preduzimati adekvatne mjere.

"Učinit ćemo sve da ne dođe do mjera ograničenja kretanja ili zaključavanja. Naše mjere su dale rezultat da imamo posljednjih petnaestak dana uravnotežen broj zaraženih lica. Pozivam građane da poštuju mjere i da doprinesemo da virus prođe i da se što prije ekonomski i na svaki drugi način oporavimo", poručio je Višković.

On je dodao je situacija pod kontrolom, ali da se okupljanja u januaru trebaju odvijati u skladu sa postojećim epidemiološkim mjerama.