BiH
21

Viškovi naoružanja od 17.000 tona velika opasnost za građane BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da se procjenjuje da se u vojnim skladištima na teritoriji BiH nalazi oko 17.000 tona viškova naoružanja, koje mora biti uništeno, jer predstavlja opasnost za građane zbog blizine skladišta.

Majkićeva, koja je danas sa delagacijom Zajedničke komisije posjetila Upravu za odbrambenu politiku Srbije i Remontni zavod u Kragujevcu, gdje se, između ostalog, upoznala o tehnologiji uništavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je Srni da je ovo problem koji u BiH mora što prije biti riješen.

Ona je naglasila da je BiH jedina zemlja u okruženju koja vrši uništavanje viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava na otvorenom - detonacijom i kao posebno problematično navela problem Glamoča u Federaciji BiH.

"Stanovništvo Glamoča pokrenulo je više sudskih postupaka, jer građanima te lokalne zajednice pucaju zidovi kuća i imaju niz drugih ekoloških problema. Međutim, Ministarstvo odbrane BiH se poprilično distanciralo od tog problema i nije pomoglo ili je veoma malo učinilo da pomogne toj lokalnoj zajednici, koja trpi neprijatnosti tokom uništavanja", navela je Majkićeva.

Majkićeva je naglasila da su se članovi delegacije Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i ona tokom posjete Srbiji, konkretno Kragujevcu, mogli uvjeriti da Srbija ima mnogo bolji način uništavanja viškova i da se malo naoružanja uništava otvorenom detonacijom.

Ona je naglasila da su za BiH posebno dragocjena iskustva Srbije na polju uništavanja oružja sa bijelim fosforom i podsjetila da je u BiH trenutno u toku provjera i brojanje tog oružja.