Vlada FBiH
0

Visinu povoljnih penzija usaglasiti sa budžetom

FENA
Nakon što je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmotrila i prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o dugu i sredstvima za financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, Vlada FBiH je ocijenila potrebnim da se visina ovih mirovina usuglasi sa u Parlamentu FBiH usvojenim Rebalansom proračuna i Zakonom o načinu ostvarenja ušteda u FBiH.

Situacija u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje ukazuje i na neophodnost žurne analize propisa (tri uredbe i tri zakona) kojima je regulirano pitanje povoljnijeg umirovljenja s ciljem izrade jedinstvenog zakona, u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH. Namjera je da budu utvrđeni kriteriji za realan iznos ovih mirovina, za što su, uz menadžment Federalnog zavoda MiO, zaduženi Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Također je zatraženo da menadžment Zavoda pripremi analitiku godina radnog staža za svih 18.500 korisnika ovih mirovina, kako bi se ustanovio stvarni dug Vlade FBiH po ovom osnovu.

Što se tiče pitanja osiguranja sredstava za uvezivanje radnog staža, ukazano je na mogućnost da se, pored redovnih izvora, dijelom koriste i sredstva ostvarena privatizacijom.

U raspravi o ovoj točki dnevnog reda sudjelovali su direktor i zamjenik Federalnog zavoda MiO Adem Borić i Ivan Rogić, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sjednica Vlade FBiH je u toku.