Suspendovan s radnog mjesta
26

Viši inspektor Granične policije BiH osumnjičen za ratni zločin

Klix.ba
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić danas je suspendovao policijskog službenika osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva .

Suspendovani R. M. imao je čin višeg inspektora, a radio je kao inspektor za nadzor državne granice, bezbjednost aerodroma i obuku u Odsjeku za operacije i organizaciju Terenskog ureda za aerodrome.

Klix.ba nezvanično saznaje da je riječ o Milošu Renovici.

Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv ovog policijskog službenika, a Dumančić je, kako se navodi u saopćenju Granične policije BiH, rješenje o privremenoj suspenziji donio u skladu sa ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH.

Istovremeno, Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv ovog službenika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 105. stav 1. tačka 9. Zakona o policijskim službenicima BiH i člana 5. stav 1. tačka 9. Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da policijski službenik i dalje ostane na dužnosti u ovom policijskom organu, doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka ili krivičnog postupka.