Ventil zavrnut
17

Višesatni pregovori o plinu u sjedištu Vlade FBiH još uvijek bez rezultata

A. P.
Novinarske ekipe čekaju kraj sastanka (Foto: T. S./Klix.ba)
Novinarske ekipe čekaju kraj sastanka (Foto: T. S./Klix.ba)
Ni pet i po sati nakon početka sastanka o plinu u sjedištu Vlade FBiH nema informacija o eventualnom dogovoru. Hitni sastanak se održava zbog obustave plina prema Federaciji BiH koja je uslijedila u utorak ujutro. Plina još ima u sistemu, ali samo još do sutra, a temperatura zraka se snižava.
Obraćanje medijima, zakazano za 15 sati, satima se prolongira, a na sastanak su u međuvremenu došli i predstavnici Evropske komisije, kao i federalni premijer Fadil Novalić.

Sastanku prisustvuju i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović.

Pomoć u rješavanju problema zatražena je i od ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova.

Podsjetimo, zvorničko postrojenje kompanije Gas promet, na čijem čelu je Milomir Draganić, jučer je u tajnosti zavrnulo ventil i time obustavilo transport plina prema Federaciji BiH jer, kako je poručio Draganić, BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Stari ugovor je bio na snazi do posljednjeg dana septembra.

Potvrdio je da se ova situacija odražava i na korisnike u Istočnom Sarajevu.

Resorni federalni ministar Nermin Džindić ranije je izjavio da ugovor s Gas prometom nije istekao jer ga i nema, te da BH-Gas nema nijedan ugovor potpisan s Gas prometom.

Naveo je kako ugovor sa Srbijagasom ističe 30. septembra i na prijedlog Aneksa 21, koji je predložila uprava BH-Gasa, a Srbijagas je dostavio informaciju da se, u većini slučajeva, slaže sa svim elementima tog aneksa, osim s jednim, da traže da primopredaja gasa bude na sredini rijeke Drine.

Iz Sarajevogasa danas su apelovali na nadležne kompanije i resorna entitetska ministarstva da nastale probleme hitno riješe kako ne bi dovodili u pitanje redovno snabdijevanje prirodnim gasom građana Kantona Sarajevo, posebno pred početak sezone grijanja.