{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višesatna rasprava u Parlamentu o budžetu FBiH za ovu godinu

F
10.1.2012. u 18:00
0
7
Višesatna rasprava u Parlamentu o budžetu FBiH za ovu godinu
0
Višesatna rasprava u Parlamentu o budžetu FBiH za ovu godinu
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je nekoliko sati na vanrednoj sjednici u Sarajevu ovogodišnji budžet Federacije predložen iz Federalne vlade.
Rasprava je završena, a od primjedbi, dominirali su stavovi iz redova opozicije da budžet nije razvojni niti da odražava opredjeljenje za stratešku borbu Federacije BiH s ekonomskim nedaćama.

Poslanici su podnijeli brojne amandmane na tekst budžeta pa se Vlada, čiji članovi prisustvuju sjednici, odvojeno sastala da bi se odredila o njima.

Nije prihvatila nijedan amandman koji bi u nekoj budžetskoj stavci promijenio predložene iznose.

Jedino je predložila zaključak da nju Predstavnički dom zaduži da najmanje 10 posto predviđenih poticaja za poljoprivredu usmjeri u ovoj godini za održivi povratak u Republiku Srpsku.

Da je prihvatila neki od amandamana, oni bi prema pravilima automatski postali sastavni dio teksta budžeta, u protivnom, o svim amandmanima od kojih u međuvremenu ne odustanu eventualno njihovi predlagači, izjašnjavat će se svi poslanici prije glasanja o budžetu.

Takav razvoj događaja očekuje se u daljnjem toku sjednice.

Federalna vlada je predložila ovogodišnji entitetski budžet u iznosu od 1.923.744.269 KM, što je više za 11 posto na rashodovnoj strani nego lani prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije BiH za vraćanje dijela unutrašnjeg i vanjskog duga.

Razliku rashoda nad planiranim prihodima, u ovom slučaju od blizu 350 miliona, Vlada je predvidjela pokriti s 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije, zatim s 230 miliona primitaka od dugoročnih obveznica te sa 60 miliona primitaka od domaćeg zaduživanja (trezorski zapisi).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: