Vještaci na terenu
28

Višemilionska šteta na objektima nakon požara u Žepču

Piše: E. M.
Požar na hali u Žepču (Foto: Klix.ba)
Požar na hali u Žepču (Foto: Klix.ba)
U poslovnoj zoni u Žepču prije dva dana je u jednoj od hala izbio požar koji je u veoma kratkom periodu zahvatio nekoliko privrednih subjekata i time prouzrokovao višemilionsku štetu.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dvije osobe su privedene na ispitivanje.

Požar koji je u srijedu oko 12 sati zahvatio poslovnu halu u kojoj se nalazilo nekoliko privrednih subjekata i ugostiteljskih objekata za kratko vrijeme je progutao sve što se našlo na putu. Diskoteka Cavalli, preduzeće ElchyTex i brojni drugi objekti pretrpjeli su veliku materijalnu štetu, a nedugo nakon što je lokalizovan požar pogone su posjetili i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević te načelnik Žepča Mato Zovko.

Mladen Ivešić, vlasnik firme ElchyTex koja se bavi proizvodnjom presvlaka za automobile, je kazao kako je u požaru izgorio čitav pogon, ali da već ima planove za daljnje poslovanje.

"Sve je totalno uništeno, a nije bilo ni mogućnosti da se to spasi. Vremenske prilike su pogodovale požaru te ga nije bilo moguće kontrolirati. Za dva sata sve je izgorjelo. Ovdje već vidim nove projekte, čovjek koji se ne predaje odmah gleda u budućnost i šta novo može praviti na ovom objektu. Dio proizvodnje u kojoj je radilo 30-ak radnika prebacit ćemo u drugu halu na druge poslove", kazao je Ivešić.

Načelnik Žepča Mato Zovko je izjavio da suosjeća s vlasnicima objekata i proizvodnih pogona koji su izgorjeli te da im je suđeno da se bore s nevoljama.

"Mi nikada ne trebamo stati. Drago mi je da su mještani Žepča i svi koji su se zadesili u blizini spašavali što se moglo spasiti iz ovih pogona. Vidjet ćemo kako možemo pomoći ovim ljudima", izjavio je Zovko, dok je Galijašević istakao da će Vlada ZDK pomoći privrednicima da se vrate proizvodnji.

"Drago nam je da su vatrogasci uspjeli spriječiti širenje požara na halu gdje je radilo 150 radnika. Predstavnici Vlade ZDK nisu razmišljali o požaru, već o ljudima i njihovim radnim mjestima, ali sve ćemo riješiti i pomoći ćemo kako ova firma ne bi izgubila ugovore s kompanijama za koje proizvodi presvlake", kazao je Galijašević.

Nakon što je požar lokalizovan na mjestu nesreće i danas su bili vještaci koji pronalaze uzrok požara i sagledavaju sve okolnosti koje su dovele do njega, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su izjavili da su dvije osobe privedene na ispitivanje, ali da će više informacija o njihovoj odgovornosti uzrokovanja požara biti poznate nakon radnji vještaka.