BiH
14

Višegrad: Danas obilježavanje 22. godišnjice od zločina "živa lomača"

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo organizira danas u Višegradu obilježavanje 22. godišnjice zločina "Živa lomača" na Bikavcu.

"Članovi porodica živo zapaljenih civila u naselju Bikavac obilježit će 22. godinu od izvršenog genocida-istrebljenja Bošnjaka Višegrada", najavljuju iz u ovog udruženja, uz podsjećanje da o "Živoj lomači" u Višegradu i danas svjedoče temelji kuće Mehe i Derviše Aljić.

Kako naglašavaju, o ovom zločinu svjedoči i njihova istrajna borba za istinu i pravdu, kao i haška presuda Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora.

"Svjedoči i to što naše nekadašnje komšije okreću glavu i od nas i od Bikavca, i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od 70 zapaljenih Bošnjaka", poručuju iz Udruženja "Žena-žrtva rata".

Podsjećaju da je jedina preživjela žrtva "Žive lomače" Zehra Turjačanin, dok je najmlađa žrtva imala godinu dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju.

Programom obilježavanja 22. godišnjice "Žive lomače" predivđeno je učenje Jasina i dove za nedužne žrtve u Carevoj džamiji u Višegradu, zatim obilazak stratišta, učenje Fatihe i polaganje cvijeća.