{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višegrad: Bijela traka postavljena na riječ "genocid"

A
25.6.2012. u 19:28
2
Višegrad: Bijela traka postavljena na riječ "genocid"
2
Višegrad: Bijela traka postavljena na riječ "genocid"
Višegrad
Nepoznati izvršitelj je tokom vikenda bijelom izolir trakom prekrio riječ "genocid" na spomen-obilježju žrtvama genocida na mezarju Stražište u Višegradu, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) u Udruženje "Ćuprija".
Navedeno udruženje je u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (IZ) Višegrad izvršilo postavljanje spomenika.

"Nećemo nasjedati na ovakve provokacije. Ostajemo pri svojim stavovima da spomen-obilježje nećemo ukloniti, kao ni riječ "genocid" koja je sporna Republici Srpskoj", kazali su za AA u Udruženje "Ćupriju".

Urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Ljiljana Ćiković donijela je odluku, kojim se nalaže uklanjanje spomen-obilježja žrtvama genocida zbog nepostojanja potrebnih dozvola. Medžlis Islamske zajednice Višegrad i Udruženje "Ćuprija" su prošle sedmice organima Republike Srpske uputili žalbu na odluku da se ukloni spomenik.

Vlasti Višegrada su u više navrata isticale da je na spomeniku sporna isključivo riječ "genocid".

Spomen-obilježje žrtvama genocida, koje je sporno u Republici Srpskoj, predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Višegrad.

Na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: