BiH
0

Više stranaka nezadovoljno kako RTRS prati kampanje

FENA
Predstavnici Demokratskog narodnog saveza, PDP-a, Srpske stranke RS-a i Srpske radikalne stranke održali su danas, treći put od početka predizborne kampanje, konferenciju za novinare ispred zgrade Radio-televizije RS-a u Banjoj Luci te tako izrazili nezadovoljstvo zbog uređivačke politike te medijske kuće i načina na koji su stranke predstavljene tokom kampanje.

Kanidat PDP-a za gradonačelnika Banje Luke Trivo Marinković uputio je apel RTRS-u da postane televizija svih njenih građana i institucija.

Kazao je da ovo nije protest, niti suprotan politički pogled prema RTRS-u, već želja da RTRS bude televizija svih građana i svih političkih opcija.

Nosilac odborničke liste Srpske stranke RS-a za Banju Luku Nenad Stevandić rekao je da „aktuelna vlast od javne imovine stvara partijske servise pa tako i od RTRS-a“.

Stevandić je novinarima kazao da opozicione partije žele razgovor s aktuelnom vlasti o ovom pitanju, navodeći da RTRS ne smije da bude jednopartijski servis, već javno dobro građana, jer tako piše i u Ustavu RS-a.

I nezavisni kandidat za gradonačelnika Banje Luke Damir Miljević najavio je da će u ponedjeljak podnijeti prijavu CIK-u, ukoliko ne prestane manipulacija biračima od premijera Milorada Dodika i RTRS-a.

„Premijer Milorad Dodik je nosilac odborničke liste za Skupštinu općine Laktaši, a funkciju premijera koristi u predizborne svrhe u čemu mu pomaže RTRS. Premijer se pojavljuje u najgledanijim besplatnim terminima koristeći ih za besplatu promotivnu predizbornu kampanju“, rekao je Miljević.

Smatra da „takva manipulacija može imati uticaja i na regularnost izbora ne samo u Laktašima već na cijeloj teritoriji RS-a“.