Traže veću satnicu
159

Više stotina nezadovoljnih zdravstvenih radnika protestuje ispred Vlade KS

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo za danas su zakazani protesti sindikata zdravstva, a prvi demonstranti već su stigli.

Uoči najavljenih protesta jutros je konferenciju za medije imao premijer KS Nihad Uk i ministar zdravstva Haris Vranić i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS koji su rekli da u ovom momentu ne mogu ispuniti zahtjeve sindikata.

Glavni zahtjev radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je povećanje satnice sa 2,76 KM, koliko trenutno iznosi, na 3,28 KM.

Uk je kazao da je kolektivni ugovor potpisan da važi 24 mjeseca i njime je garantovano sprovođenje obaveza koje je Vlada preuzela finansijski, a s druge strane da se preuzmu obaveze rada unutar tih zdravstvenih ustanova.

Ranije su iz Ljekarske komore KS saopćili kako je zajednički stav da je Vlada KS, a prije svega nadležno ministarstvo zdravstva KS, mogla i morala pronaći zajednički jezik sa svim sindikatima iz oblasti zdravstva kako se ne bi desio ovakav razvoj događaja.

"Tim prije jer se prethodnih devet mjeseci pokušavalo doći do zajedničkog rješenja. Također, Ljekarska komora je, obzirom na ulogu i odgovornost koju ima u zdravstvenom sistemu, potpuno na stanovištu opravdanih zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije KS", saopćili su.

Također smatraju kako zahtjevi ne narušavaju stabilnost Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Oni su najavili da ukoliko se ne udovolji zahtjevu zdravstveni radnici u KS stupit će u generalni štrajk. U generalnom štrajku će učestvovati, kako je najavljeno, 17 javnih zdravstvenih ustanova, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U znak podrške kolegama u zdravstvu, na proteste su stigli i iz sindikata prosvjetnih radnika.