Širom zemlje
1

Više stotina hiljada Nijemaca na protestima za bolju zaštitu klime

Klix.ba
Foto: Deutsche Welle
Danas su širom Njemačke održani protesti za zaštitu klime. Pokret "Freideys for Future" sa više od 200 drugih organizacija i udruženja je organizovao proteste na koje je izašlo više stotina hiljada ljudi.

Organizatori protesta žele poslati signal vladi u Berlinu koja novim paketom mjera, koji usvojen danas, želi podstaći građane da više kupuju automobile na električni pogon. Organizator protesta u Njemačkoj, pokret "Fridays for future“ kritikuje dosadašnje planove njemačke vlade navodeći da su oni nedovoljni, piše Deutsche Welle.

Novim paketom mjera vlade kancelarke Angele Merkel je pored ostalog predviđeno veće oporezivanje fosilnih goriva. Tako će benzin i dizel od 2021. godine biti skuplji za tri centa, a od 2026. godine deset centi.

Paketom mjera je predviđeno da od 2026 u Njemačkoj bude zabranjeno ugrađivanje grijanja na naftu. Također će vozne karte biti jeftinije dok će vožnja avionima biti skuplja.

Organizatori protesta zahtjevaju da se donosioci odluka pridržavaju Pariskog sporazuma kojim je ograničeno povećanje globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa do 2050. godine.

U današnje proteste su uključena udruženja za zaštitu okoliša, organizacije za ljudska prava, vjerske zajednice, sindikati, ali i preduzeća koja su preporučila radnicima da izađu na proteste.

Vodeća aktivistica pokreta „Fridays for futire“ Luisa Neubauer je za list "Zeit“ izjavila da su ovakve akcije legitimne. „Potreban nam je širok spektar akcija kako bi izvršili pritisak na političare. U to spada i civilna neposlušnost“, izjavila je Neubaerova.

Povod za demonstracije je predstojeći samit UN o zaštiti klime. Na prvim globalnim protestima 15.marta je samo u Njemačkoj učestvovalo više od 350.000 ljudi.