Tok dešavanja
17

Borci već satima pred zgradom Parlamenta FBiH, neizvjestan novi zakon

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Više stotina demobilisanih boraca stiglo je pred zgradu Parlamenta FBiH gdje se održava sjednica Zastupničkog doma, a na čijem dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

14:26 - Ministar Salko Bukvarević obratio se Parlamentu kazavši da je osnovna razlika između prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca Vlade FBiH, s jedne strane, i DF-a i GS-a s druge strane, u dijelovima koji se odnose na borački dodatak.

13:55 - Klub zastupnika DF-GS predložio je zaključak da u roku od 30 dana predstavnici svih stranaka u PArlamentu zatim resornih ministarstava i boraca zajedno sa parlamentarnim odborom usaglase prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima

13:36 - Borci ispred zgrade Parlamenta FBiH prozivaju političke stranke, a na tapetu su SDA, HDZ, SBB, PDA, SDP.

13:10 - Borci ispred zgrade Parlamenta FBiH prave buku, a neki od njih su na proteste došli s bubnjevima. Uglas dovikuju "hoćemo registar"

13:06 - Nakon glasanja nastala je žustrija rasprava između zastupnika SDA Hamdije Abdića Tigra i predstavnika boraca zbog činjenice da je on bio suzdržan

12:53 - Zakon o demobilisanim borcima nije dobio podršku Predstavničkog doma da se razmatra po skraćenom postupku

12:31 - Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, jedna žena je pala unesvijest zbog, pretpostavlja se, pada šećera u krvi. Njoj su odmah u pomoć pristigli policajci, koji su pozvali Hitnu pomoć

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

12:16 - Nakon rasprave s borcima, ministar se vratio na sjednicu Predstavničkog doma

11:58 - U holu Parlamenta FBiH ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Salko Bukvarević susreo se sa predstavnicima demobilisanih boraca kojima je dozvoljeno da uđu u parlament. Tom prilikom došlo je do manjeg verbalnog okršaja

11:47 - Borci pjevaju, policija im ogradila pristup zgradi Parlamenta FBiH

11:30 - Predstavnici boraca ušli su u salu za sjednice te očekuju da im se neko iz Predstavničkog doma uskoro obrati

11:23 - "Naši zahtjevi su poznati - javna objava registra kako bi on svakome bio dostupan, da se prestanu finansirati drugi s federalnog i državnog niva i braniteljski dodatak. To je minimum minimuma i očekujemo da to bude riješeno na sjednice. To se sve može riješiti za pet minuta, ja sam u ovome već šest godina i znam situaciju", kazao je jedan od boraca u obraćanju medijima.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

11:18 - Predstavnici boraca ušli su u zgradu Parlamenta kako bi prisustvovali sjednici Predstavničkog doma

11:10 - Policija je oko zgrade postavila željeznu ogradu i kreirala obruč kako ne bi došlo do neželjenih situacija. Blokirana je ulica Hamdije Kreševljakovića na ovom dijelu gdje se nalaze borci.

Još uoči sjednice borci su najavili dolazak pred Parlament. Njihov osnovni zahtjev je javno objavljivanje registra boraca i uvođenje boračkog dodatka za one koji nemaju nikakva primanja.

Ukoliko zakon ne bude usvojen, najavili su radikalnije mjere.

Ministar Bukvarević, s jedne strane, smatra da su DF i GS predložili potpuno novi tekst zakona, da je on neizvodljiv i da je veliki zahvat usvajati ga po skraćenom postupku, dok, s druge strane, predlagači smatraju da usvajanje zakona nije obiman posao i da, s obzirom na to da je isti zakon prošao parlamentarnu proceduru, ne treba sve raditi ispočetka.

Predstavnik boraca Amel Pervan kazao je ranije za Klix.ba da su zaključak na jučerašnjem sastanku podržala četiri od šest neophodnih članova, odnosno da zaključak nije dobio podršku jer nema vremena za odugovlačenje kao što se to do sada radilo.

"Borce koji se bore za ovaj zakon niko nije pozvao. Ja sam samoinicijativno otišao i ušao na sastanak tog odbora. Četiri člana su bila za to da se usvoji zaključak ministra Bukvarevića i isto toliko članova je bilo protiv toga. Za usvajanje je bilo potrebno šest glasova", zaključio je demobilisani borac Amel Pervan.