|

Više prijedorskih naselja proglašeno područjem zaraženim ptičijom gripom

Više prijedorskih naselja proglašeno područjem zaraženim ptičijom gripom
63
S
SRNA
12.2.2017. u 16:53
52
komentara
63

dijeljenja
Više prijedorskih naselja proglašeno područjem zaraženim ptičijom gripom Foto: Srna
Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijom gripom, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.
Urbano područje grada Prijedora proglašeno je kao područje ugroženo od ptičije gripe, zaključeno je na sastanku.

Komisija Centra za suzbijanje ptičije gripe za područje grada Prijedora donijela je plan mjera zaštite koji određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičije gripe na ovom području.

Proglašenim mjerama obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere koje naloži nadležna veterinarska inspekcija, kojoj treba da blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

"Sve nadležne republičke institucije, kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičje gripe kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti", navedeno je u zajedničkom saopštenju poslije sastanka.

Na današnjem sastanku, osim Đakovića i članova Komisije Centra za suzbijanje ptičije grupe za područje grada Prijedora, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Srpske "Dr Vaso Butozan", te Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske prethodno je saopštilo da je u Prijedoru u jednom domaćinstvu, kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5".
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...