BiH
29

Više od stotinu mladih iz 19 zemalja na omladinskom radnom kampu u Potočarima

FENA
Ove godine će na 11. Emmaus Međunarodnom omladinskom radnom kampu, koji će biti održan od 10. do 26. jula u Potočarima, učestvovati 120 mladih iz 19 zemalja. Na konkurs koji je bio otvoren do 1. juna javilo se 300 kandidata iz BiH i cijelog svijeta.

Koordinatorica za mlade i volonterizam Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS Sabiha Mujkić istaknula je da je za učešće pristiglo skoro tri puta više prijava od kapaciteta Kampa. Ova je godina, kazala je, do sada rekordan broj prijava mladih iz cijelog svijeta, naglasivši da se Kamp organizira u saradnji s opštinom Srebrenica.

"Naš cilj je da kroz aktivnosti Kampa u Srebrenici pomognemo stanovništvu istočne Bosne u održivom povratku. Mladi učesnici Kampa iz 19 zemalja osim redovnih sportsko-edukativnih sadržaja, pomagat će povratnicima u sakupljanju ljetine, održavanju čistoće u Memorijalnom centru Potočari, a ove godine radit će i na izgradnji kuće koju MFS – EMMAUS gradi za jednu socijalno ugroženu porodicu", kazala je.

Ove godine učesnici su mladi iz 19 zemalja i to iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Albanije, Turske, Švicarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Belgije, Holandije, Španije, Austrije, Francuske, Danske, Armenije, Azerbejdžana i BiH.

Planirane su edukativne i zabavne radionice, razne sportske aktivnosti, izleti i druženja s mladima. Cilj je približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa s njima napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici.

Planirane radne aktivnosti su pomoć u održivom povratku socijalno ugroženih porodica kroz projekat izgradnje kuće za porodicu iz Jasenove i rekonstrukciju kuće porodici iz Ljeskovice - Skelani. Također, ove godine se priprema i uređenje eksterijera Europskog centra za civilni servis - Franco Bettoli, saopćeno je iz EMMAUS-a.