ViK ne dovozi vodu
61

Više od stotinu domaćinstava u sarajevskim naseljima Zabrđe, Rječica i Briješće ostalo bez pitke vode

Klix.ba
Stanovnici novogradskih naselja Zabrđe, Rječica i Briješće, koji se već duži vremenski period zbog niskog pritiska na gradskoj vodovodnoj mreži snabdijevaju vodom iz cisterni, već peti dan nemaju vodu za piće.

Alternativni način vodosnabdijevanja ovih naselja uspostavljen je nakon redukacija vode u koordinaciji preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija i općinske Službe civilne zaštite, koja vodom snabdijeva i dijelove Dobroševića i Briješća, ali je nakon promjene uprave, ovo preduzeće prestalo da vrši dovoz vode cisternama, koje je trajalo posljednjih nekoliko mjeseci.

Stanovnici su se za pomoć obraćali nadležnom preduzeću i mjesnoj zajednici, izražavajući nezadovoljstvo zbog prekida u isporuci vode.

Prema riječima predsjednika Savjeta MZ Zabrđe Munira Gakovića, KJKP ViK je na osnovu Dinamičkog plana vodosnabdijevanja za mjesec oktobar mještane ovih naselja vodom snabdijevao tri puta sedmično. Međutim, od 23. oktobra došlo je do iznenadnog prekida snabdijevanja vodom, gdje je više od 100 domaćinstava bez ikakve najave i obrazloženja ostalo bez pitke vode.

Gaković ističe da su građani više puta kontaktirali ViK tražeći navedene informacije, ali nažalost bez uspjeha.

Kako je riječ o mjesnoj zajednici u kojoj većina domaćinstava ima pet do šest članova, s velikim brojem male djece i starih i iznemoglih osoba, Savjet MZ Zabrđe apeluje na KJKP ViK i resorno ministarstvo da hitno uspostave alternativni sistem vodosnabdijevanja jer su građani na rubu strpljenja.