Teška situacija
145

Više od polovine korisnika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu zaraženo koronavirusom

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U posljednja 24 sata u BPK Goražde zaraza koronavirusom potvrđena je kod devet osoba, od čega četiri iz Doma za stara i iznemogla lica. To znači da je više od polovine korisnika zaraženo.

Od 42 korisnika 23 je pozitivno na Covid-19, kao i dva uposlenika, medicinska sestra i njegovateljica.

Anes Begović, direktor Doma, potvrdio je za Klix.ba da su u jutarnjim satima testirani svi preostali korisnici kao i osoblje.

"Večeras ili najkasnije sutra ujutro bit će nam poznati rezultati testiranja. Svi smo testirani, a nakon što dobijemo rezultate odredit ćemo se o daljnjim koracima. Bez obzira na tešku situaciju ohrabrujuće je da nemamo težu kliničku sliku u domu. Zdravstveno stanje je relativno dobro, ima onih koji osjećaju mučninu, ali nema respiratornih tegoba. Neki od njih su imali i specijalističke preglede u bolnici, svako jutro nam dolazi doktor iz Covid ambulante", kaže Begović.

U Domu su za sada uspjeli rješiti problem osoblja koje brine o korisnicima, s obzirom da su, zbog zaraženog osoblja, ostali samo sa jednom medicinskom sestrom i jednom njegovateljicom.

"To više nije upitno, one rade 24 sata na dan, a angažovali smo i dodatno osoblje koje prolazi kratku obuku. U starom dijelu Doma smo napravili trijažu, korisnici koji su testirani čekaju rezultate, nakon čega ćemo ih smjestiti zavisno od toga jesu li pozitivni ili negativni. Odgovorili smo trenutnoj situaciji na najbolji način i sutra ćemo definitivno znati kako dalje postupati. Hrane i lijekova imamo dovoljno, međutim dobro bi nam došli dodatni vitamini za one koji su pozitivni. Također imamo dovoljno hirurških maski, ali veću zaštitu daju respiratorne maske kojih nemamo, a potrebne su našem osoblju kako bi se dodatno zaštitilo", kaže Begović.