{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 50 posto djece iz BiH u Švedskoj ima psihičke probleme

25.10.2013. u 10:08
177
47
Više od 50 posto djece iz BiH u Švedskoj ima psihičke probleme
177
Više od 50 posto djece iz BiH u Švedskoj ima psihičke probleme
Foto: Ilustracija
Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da djeca u bosanskohercegovačkim porodicama, koje su u tu zemlju otišle tokom rata, imaju psihičke probleme kojih njihovi roditelji nisu svjesni.
Švedska psihologinja Gunilla Jarkman Björn tvrdi da se psihičko stanje djece uveliko popravlja nakon određenih porodičnih terapija u kojim su porodice učestvovale.

“Ukoliko smo u mogućnosti vladati kompleksnošću i dinamikom porodica koje stižu iz zaraćenih zona, djecu i roditelje moramo gledati iz različitih individualnih perspektiva, čak i ako djeca otvoreno ne pokazuju psihičke probleme ili simptome", kazala je Jarkman Björn.

Blizu 45 miliona izbjeglica i raseljenih osoba u svijetu su djeca. Pred njima se posebno nalaze izazovi kada porodice mijenjaju mjesto življenja, pogotovo u smislu prilagođavanja na novo društvo i vraćanje osjećaja koherentnosti.

Porodice koje su učestvovale u istraživanju u Švedsku su došle u periodu između 1992. i 1995. godine. Psihologinja je među porodicama iz BiH, koje imaju bar jedno dijete između pet i 12 godina, istraživala način života prije dolaska u Švedsku, tokom rata i novog života u toj zemlji.

Djeca su prošla psihološku procjenu, a sa roditeljima su vođeni posebni razgovori o psihičkom zdravlju njihove djece.

Djeca su imala priliku izraziti se kroz igru u pijesku, što je psihologinja promatrala. Rezultati su poređeni sa osamdesetero švedske djece koja su prošla kroz istu psihološku procjenu. Porodične terapije snimane su kamerom i razgovori su analizirani kvalitativnom metodom.

Rezultati su pokazali da je učestalost normalne igre bila manja kod djece izbjeglica, nego kod djece iz Švedske, što pokazuje devijacije u psihološkom stanju. Rezultati su se popravljali iz terapije u terapiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: