Za studente
41

Više od milion KM za finansiranje univerzitetskih projekata Francuske i BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zahvaljujući programu Evropske unije za obrazovanje, usavršavanje, omladinu i sport Erasmus+, 1,1 million KM dodijeljeno je za finansiranje šest projekata saradnje između univerziteta u Francuskoj i Bosni i Hercegovini.

Projekti će, između ostalog, omogućiti mobilnost studenata i profesora između dvije zemlje na različitim poljima kao što su pravo, političke nauke, mašinstvo, francuski jezik, poljoprivredno-prehrambeni sektor….

Neki projekti već su inicirani prilikom održavanja 4. Naučnog francusko-bh. vijeća koji je prošle godine organizirala Francuska ambasada u Sarajevu.

Na šest odabranih projekata sarađivat će Univerzitet Artois i Univerzitet u Sarajevu, Katolički univerzitet u Lilleu, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Univerzitet Lyon 1 Claude Bernard, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Univerzitet Paris 8 Vincennes St-Denis i Univerzitet u Sarajevu, Institut za političke studije u Parizu (Sciences Po) i Univerzitet u Sarajevu te Univerzitet u Poitiersu i pet bh. univerziteta - Sarajevo, Istočno Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Zenica, saopćeno je iz Ambasade Frnacuske u BiH.