Odavanje počasti
369

Više od hiljadu Zeničana šetalo za žrtve srebreničkog genocida

Piše: E. M.
U organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije danas je u Zenici održana šetnja za Srebrenicu u kojoj je učestvovalo više od hiljadu građana.

Četvrtu godinu zaredom građani Zenice šetnjom odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici s ciljem održavanja sjećanja na nevino ubijene. U razgovoru za Klix.ba predsjednik AM SDA Zenica Malik Ejubović je kazao da je ovo simboličan način prisjećanja na zločin koji je počinjen od 1992. do 1995. godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je prilika za naše sugrađane, koji nisu bili u mogućnosti da odu u Potočare, da na ovaj način odaju počast stradalima. Redovno prisjećanje kroz ovakve događaje je jedini način da se ovo nikada ne ponovi u BiH", kazao je Ejubović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je obilježavanje 11. jula širom BiH i zemalja regije lijep gest, ali da je potrebno pronaći i druge moduse pomoći i redovnog prisjećanja.

"Srebrenica mora biti u fokusu stalno, kroz kontinuiranu pomoć povratnicima, porodicama žrtava genocida. To što se sjetimo u julu je lijep način da sjećanje održimo živim, ali to ne treba biti jedino što ćemo raditi za Srebrenicu u godini dana", dodao je Ejubović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Šetnja za Srebrenicu krenula je s Trga Alije Izetbegovića, a potom je više od hiljadu učesnika šetalo bulevarom do zgrade Lamela te su Glavnom gradskom magistralom krenuli ka Titovoj ulici do spomen-obilježja "Kameni spavač".

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Cvijeće su položile delegacije Gradske uprave Zenica, AM SDA, OO SDA Zenica te stranka BPS Sefer Halilović.