Kriza u BiH
1.6k

Više od hiljadu Tuzlaka protestovalo zbog povećanja cijena, bahatoj vlasti uputili poruke

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Više od hiljadu građana Tuzle danas se okupilo u centru grada kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog povećanja cijena te činjenice da nadležni ne čine skoro ništa kako bi ih zaštitili. Vlast su ocijenili bahatom, uz poruke da konačno moraju početi raditi posao za koji su plaćeni.

Trg slobode u centru Tuzle danas je bio ispunjen građanima koji su se okupili s ciljem iskazivanja nezadovoljstva ambijentom u kojem trenutno žive. To se posebno odnosi na narušenu kupovnu moć koja je nastala zbog enormnih povećanja cijena, prije svega, osnovnih životnih namirinica, ali i goriva.

Okupljeni građani su poručili da su sposobni sami se organizirati, iznijeti zahtjeve i tražiti od vlasti da obavlja posao za koji je itekako plaćena.

"Vlast, ali i sve ostale pozivamo prije svega da se počnu brinuti za građane, ispunivši sve zahtjeve. Kriza je velika i neko mora početi raditi za građane, a ne samo vlastite interese", kazao nam je tuzlanski aktivista Adi Selman.

Građane su danas na ulicu izvela i posljednja dešavanja koja su vezana za povećanja plaća parlamentarcima, ali i pojedine iritantne izjave bh. zvaničnika.

"Želim da mi neko objasni šta se ovo dešava u BiH. Meni su 63 godine i ovakvo stanje još uvijek nisam doživjela. Radila sam i pošteno zaradila svoju penziju, ali ja sada od nje ne mogu natočiti dovoljne količine goriva, kako bih otišla tamo gdje želim. Zašto moram čekati izbore kako bi mi neko nešto dao, a što sam zaradila i trebala bih da imam", ističe Zlata Smajić, penzionerka iz Tuzle koja je također prisustvovala današnjem protestu.

Njeno mišljenje dijeli i sugrađanin Zdenko Benković.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti neke promjene za naš, ali i bolji život naše djece i omladine, kako ne bi išli iz ove naše Bosne i Hercegovine. Nadam se da će postojeća vlast imati sluha za ovo što se danas kaže te da će nam olakšati život u današnje vrijeme", istaknuo je Benković.

Nakon jednosatnog protestnog okupljanja, građani su se razišli, a sva zbivanja su protekla pod budnim okom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.