Za socijalizaciju djece
545

Više od hiljadu roditelja na protestima u Mostaru: Ako mogu svadbe, mogu i škole

G. Š.
Preko hiljadu roditelja okupljenih oko Udruge "Naša djeca 2014" izašli su na ulice Mostara želeći iskazati nezadovoljstvo načinom organizacije nastave u HNK. Nakon protestne šetnje pod sloganom "Socijalizacija, a ne ekranizacija", su u gradskom parku potpisali peticiju, koju će dostaviti relevantnim institucijama.

Prilikom okupljanja na Španskom trgu roditelji su kazali da su zabrinuti zbog mjera koje se primjenjuju u školama. Nje im jasno kako se svadbena slavlja mogu održavati, a djeca se u školama moraju razdvajati.

Ajla Žujo kaže kako samo želi da joj je djeca normalno obrazuju.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Zašto nije niko reagovao u februaru kad su djeca sva masovno obolijevala od gripe" pita se ona.

Strahuje da joj djeca neće imati dovoljno znanja i da će izgubiti radne navike ako se ne promjenu važeće mjere.

Glasnogovornica udruge Mirjana Laganin je ponovila zahtjeve roditelja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Zahtijevamo da cijeli razredi ne idu u samoizolaciju u slučaju da neki od učenika bude pozitivan na koronavirus. Također, tražimo da se temperatura učenicima mjeri kućama pred polazak u školu. I organizacija nastave u grupama može se prirediti raspoloživom prostoru učionica, a ne fiksno određivati da u jednoj učionici može boraviti 15 učenika. Zahtijevamo i organizaciju velikog odmora na otvorenom, svaki radni dan u školama. Želimo i da se ispita kakav uticaj na psiho-socijalni razvij djeteta mogu imati mjere koje su sad na snazi", kazala je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dragan Musa poručuje da će roditelji istrajali u borbi za svoju djecu.

"Ne odustajemo dok se ne usvoje promjene mjera i instrukcija. Ministarstvo mora pristati razgovarati sa roditeljima. Mjere se moraju prilagoditi stvarnom životu", kazao je.