{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Više od hiljadu pripadnika OS gasilo požare širom BiH

F
19.9.2012. u 16:45
0
12
Više od hiljadu pripadnika OS gasilo požare širom BiH
0
Oružane snage BiH (OSBiH) su od 2. maja do 12. septembra angažirane na gašenju požara na više od 40 lokacija širom Bosne i Hercegovine, u čemu je sudjelovao 1.301 pripadnik OS, te izvršeno 88 helikopterskih misija na planu pordške civilnim strukturama vlasti u sektoru zaštite i spašavanja.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji, održanoj u sjedištu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu, na kojoj su o učincima ostvarenim u sklopu misije potpore civilnim strukturama govorili ministar odbrane BiH i njegovi zamjenici Muhamed Ibrahimović, Marina Pendeš i Mirko Okolić, te brigadni general Ivica Jerkić, v. d. komandanta Operativne komande OSBiH.

Kako je rečeno, u spomenutom razdoblju zaprimljena su 53 zahtjeva Operativno-komunikacijskog centra 112 Ministarstva sigurnosti BiH, od čega je 45 zahtjeva prihvaćeno i realizirano.

Helikopteri OSBiH su ostvariili više od 240 sati leta izbacivši oko tri miliona litara vode na požarištima na području općina - Olovo, Trebinje, Bileća, Livno, Tomislav-Grad, Konjic, Zavidovići, Mostar, Bratunac, Srebrenica, Kneževo, Jablanica, Novo Goražde, Čapljina, Čitluk i Nevesinje.

Prema prezentiranim pokazateljima, pripadnici OSBiH sudjelovali su u lokaliziranju požara na 35 lokacija u BiH uz angažman od oko 11.000 radnih sati.

Muhamed Ibrahimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muhamed Ibrahimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Pritom su, kako je saopćeno, korišteni resursi koji su predviđeni za normalno funkcioniranje Ministarstva odbrane, a o njihovom obimu svjedoči podatak da je samo u helikopterskim misijama potrošeno 200 tona goriva, ne računajući troškove prijevoza vojnika do požarišta te angažiranje cisterni i drugih materijalno-tehničkih sredstava.

Naglašeno je, istovremeno, da svaki let helikoptera iziskuje trošak od četiri do pet hiljada KM te da tom iznosu treba dodati enormno visoke troškove održavanja/servisiranja letjelica.

Osim angažiranja u vezi s gašenjem požara, OSBiH su u 2012. godini angažirane na saniranju posljedica snježnih padavina početkom godine na čemu su bila angažirana 2.647 pripadnika OS, izvršeno 38 helikopterskih intervencija, te stavljeno u funkciju 166 inžinjerijskih mašina

Među ostalim, OSBiH sudjeluju u procesu deminiranja s udjelom od oko 20 posto, odnosno s više od 700.000 metara kvadratnih "očišćene" površine u tekućoj godini.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ministarstvo odbrane BiH iskazalo je zahvalnost Ruskoj Federaciji, Republici Turskoj i Republici Hrvatskoj za potporu u gašenju požara u BiH, angažiranjem vlastitih letjelica - helikoptera i kanadera.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Ibrahimović kazao je da je za svaku upotrebu helikoptera OSBiH neophodno pribaviti odobrenje Predsjedništva BiH te da se radi o proceduri koja podrazumijeva visoki stepen odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: