Sarajevo
139

Završeni protesti ispred OHR-a, građani pozvali Schmidta da povuče kontroverzne odluke

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Treći po redu protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu počeli su u 17 sati, a sve pratite uživo na Klix.ba. Građani su nezadovoljni odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u izbornom danu nametnuo u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.
18:55 - Završeni su protesti, a saobraćaj je odblokiran. Sva dešavanja s današnjih protesta možete pročitati ispod.

18:34 - Okupljeni su poručili da "državna imovina do sudnjeg dana pripada Bosni i Hercegovini".

18:28 - Građani se polako razilaze, a reporteri Klix.ba javljaju da je ostalo nekoliko stotina osoba koji i dalje blokiraju saobraćaj Zagrebačkom ulicom ispred OHR-a.

18:10 - Protesti i dalje traju, organizatori drže govore okupljenima, a najavljeno je da će trajati do 19 sati. Insistira se da visoki predstavnik posljednje odluke u vezi s Ustavom FBiH i Izbornog zakona BiH stavi van snage.


Reporteri javljaju da među građanima ima i političara; Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Haris Zahiragić, Đenan Džonlagić, Faruk Kapidžić...

17:55 - Poručeno je da ovo nije borba protiv OHR-a niti protiv institucije visokog predstavnika već poruka da građani BiH žele građansku BiH, jednakopravnu i da nikakvu drugu ne prihvataju.

17:50 - Nastavljaju se govori organizatora. Opet je za mikrofonom Mujo Aganović koji je kazao da je Dejtonski sporazum rekao svoje, kao i Venecijanska komisija, ali da se odlukama Schmidta gazi i Dejtonski sporazum i mišljenja Venecijanske komisije.

"Ovi skupovi mu trebaju biti signal. Nosioci suverentiteta BiH su građani Bosne i Hercegovine. S kime da se dogovaramo? S onima koji su vezivali pripadnike UN-a?", poručio je.

17:40 - Nakon obraćanja, opet je s razglasa puštena muzika, a okupljeni razgovaraju o Schmidtovim odlukama koje mogu dodatnu produbiti etničke podjele u BiH.

17:30 - Demonstrantima se obratio i Mujo Aganović koji smatra da su današnji protesti najava za historijski protest ponovno u Sarajevu.

"Potreba da se mi objašnjavamo, da nismo nikakva rulja, kao što se pokušava predstaviti dovoljno govori koliko se mi tjeramo u ćošak koji tražimo građansku državu. Mi nismo došli danas da kancelaciju OHR-a i njegovu ulogu, instituciju isporučujemo preko granice BiH, ne, to nije slučaj. mada bi to neki vjerovatno voljeli, ali nismo zbog toga ovdje. Christian Schmidt otkada je preuzeo dužnost, koliko puta je samo imao obavezu da reaguje i raustavi otvorene pozive na secesiju, rušenje države, koje same po sebi pozivaju na akciju građana da brane svoju državu onako kako je to potrebno. Obrnuto su došla rješenja koja cementiraju etničke podjele i daju ekskluzivitet onim politikama koje prijete. Kome to prijetite vi? Građanima BiH? Nama prijetite? Pa samo je Bog sila iznad građana BiH", kazao je.

Poručio je da "mirna Bosna i miran Balkan" znače i mir u Evropi.

"Ne moramo mi biti posebno spremni i biti stručnjaci iz oblasti ustavnog prava da bismo razumjeli da se odluke visokog predstavnika ne odnose na cijeli prostor BiH, posebno ne na entiet Republika Srpska što je nagrada za zločine koje su počinili. Dosta je više. Ove odluke se ne odnose na kantone sa hrvatskom većinom gdje su prava Bošnjaka i Srba ugroženi", dodao je.

17:25 - Jedan od organizatora Nihad Aličković je objasnio zašto su se građani okupili danas ispred OHR-a. Također je pozvao sve na mirne proteste i da poštuju policiju koja radi svoj posao.

“Ovdje smo zbog nametanja izmjena izbornog zakona na silu. Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podjela, stvaranje tzv. trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti”, poručio je.

17:15 - Blizu hiljadu građana je ispred OHR-a. Očekuju se obraćanja organizatora koji će tražiti od visokog predstavnika da prekine s nametanjem odluka za koje tvrde da su diskriminatorske i koje uvode dodatnu egregaciju u BiH.

17:08 - Jedan od organizatora je kazao da su se okupili zbog zbog građanske BiH.

"Ne smijemo dozvoliti više nikada 1992. godinu, ni politički ni oružano", rekao je.

17:06 - Nije poznato da li je Schmidt i dalje u zgradi OHR-a i da li će razgovarati s nekim od organizatora i građana.

17:03 - Okupljeni demonstranti na ruke stavljaju bijele trake. Ovim putem žele poručiti kako Schmidt svojim odlukama unosi dodatne podjele u bh. društvo.

17:00 - Ispred zgrade OHR-a sada je već nekoliko stotina građana. Sve protiče mirno, a sa razglasa se pušta muzika. Uskoro se očekuje da organizatori saopće zahtjeve.

16:57 - Demonstranti su izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Oni pozivaju Schmidta ili da podnese ostavku ili da povuče svoje, kako su naveli, nove diskriminatorske odluke.

16:53 - Osiguranje je postavilo zaštitnu ogradu ispred zgrade OHR-a, a građani za sada stoje na trotoaru prekoputa. Trenutno nije blokiran saobraćaj u Zagrebačkoj ulici.

16:50 - Ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika okupilo se blizu 200 građana u organizaciji neformalne grupe.

16:45 - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i državna imovina, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. oktobra.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

U najavi protesta, organizatori su naveli da će zahtijevati od visokog predstavnika da primi građane i organizatore na sastanak. Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je "dosta bilo ponižavanja i podjela" te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.