Dvorana Mirza Delibašić
0

Više od dvadeset izvođača na koncertu Prijatelji Goraždu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Humanitarni koncert pod nazivom "Prijatelji Goraždu" radi prikupljanja novčanih sredstava za pomoć stanovnicima Goražda čiji su domovi oštećeni nakon nedavnih poplava, bit će održan 3. februara u dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija.

Za učešće na koncertu, koji organiziraju Centar Skenderija i Općina Goražde, već se prijavilo više od 20 izvođača različitih muzičkih pravaca.

Hanka Paldum, Halid Bešlić, Dragan Kojić Keba, Nihad Alibegović, Hasiba Agić, Šuki Panjanin, Zisko, Semir Cerić Koke, Sar-e-Roma, Hari Varešanović, Tifa, Anabela, Laka, Al Dino, Zona isključenja, te mlade zvijezde Hayata, neki su od izvođača koji će se nastupom na koncertu pridružiti ovoj humanitarnoj akciji.

Direktor Centra Skenderija Suad Džindo istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da se prikupljenim sredstvima od koncerta, s obzirom na razmjere posljedica od poplava koje su zadesile Goražde, one neće moći u potpunosti otkloniti, ali će se moći ublažiti.

"Ovim koncertom želimo pokazati ono što je najvažnije - ljudskost, te pomoći onima koji su u nevolji. Očekujemo punu dvoranu u četvrtak", kazao je on.

O donatorskoj večeri koja će istim humanitarnim povodom biti organizirana u 19 sati prije početka koncerta govorio je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović. Naveo je da su pozivnice poslane na adrese brojnih privrednika, institucija te svih za koje se ocijenilo da su u mogućnosti pružiti pomoć ugroženim Goraždancima.

Ramović je istaknuo podatak da je od 239 stradalih porodica u Goraždu do sada zbrinuto njih 80, kojima se kuće popravljaju te su privremeno smješteni u druge stanove. Od tog broja, kuće za 76 porodica se adaptiraju, dok će za četiri porodice one morati biti u potpunosti izgrađene.

"Ovaj koncert će biti jedan od posljednjih apela javnosti za pomoć Goraždu, jer poslije ovoga na potezu je država. Pomoć je do sada bila vrlo mala", kazao je on, dodavši da se izvođači još prijavljuju za nastup.

Procijenjeno je da je prosječno za obnovu jedne oštećene kuće potrebno prikupiti od 6.000 do 6.500 KM.

Cijene karata su pet i 10 KM. Koncert će početi u 20 sati.

Šteta počinjena u Goraždu nakon poplavnog vala procijenjena je na 15 miliona KM.

Stanovnicima Goražda može se pomoći i pozivom na humanitarni broj 090 292 074, čime se doniraju tri KM.