U znak mira
263

Više od 600 golubova poletjelo iznad bijelih nišana u Potočarima

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Više od 600 golubova pismonoša poletjelo je danas iznad bijelih nišana u Memorijalnom centru Potočari od kojih svaki krije svoju tužnu sudbinu.

U okviru obilježavanja još jedne tužne godišnjice, 25. po redu, od najsvirepije egzekucije i ubistava 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, članovi Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo (EDZUP) i ove godine su, u znak mira, pustili 600 golubova u Memorijalnom centru Potočari.

Golubovi će od Potočara letjeti do Sarajeva kako bi poslali poruku mira koji je napotrebniji preživjelim Srebreničanima.

Iz EDZUP-a kažu kako se suosjećaju s preživjelima i iskreno žale za svim nevino stradalim Srebreničanima, zbog čega osjećaju da na ovakav poseban način daju značaj ovom tužnom događaju i odaju poštovanje žrtvama genocida. Stoga već 13. godinu zaredom puštaju golubove u Potočarima, s nadom da će se svake sljedeće godine vratiti.

Ove godine sarajevskim golubarima pridružile su se i njihove kolege golubari iz Visokog i Breze.

Podsjećamo, sutra će biti održana 25. godišnjica od gnusnog zločina u Srebrenici, te klanjana dženaza za devet identifikovanih žrtava genocida.