Manje upisanih
32

Više od 42.000 učenika u ZDK danas ponovo u školskim klupama

Piše: E. M.
Detalj s priredbe u osnovnoj školi (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na području Zeničko-dobojskog kantona danas je više od 42.000 učenika ponovo sjelo u školske klupe, čime je zvanično počela nova nastavna godina, a centralna svečanost za osnovce održana je u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" u Zenici.

Priredbom u holu Osnovne škole "Skender Kulenović" danas je počela nastavna 2018/2019. školska godina, a ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović je kazao da su sve obaveze za početak škole završene te da će kraće prolongiranje nastave biti samo u Tešnju gdje se radi na utopljavanju objekta.

"U školske klupe danas je sjelo više od 31.000 osnovaca te 11.500 srednjoškolaca, a najbitnije je da su učenici smješteni u puno opremljenije prostore koji su spremni za rad i novu školsku godinu. Globalni procesi u svijetu i Evropi doveli su nas do toga da je i kod nas izražen slabiji upis učenika. U osnovnim školama imamo 360 učenika manje u prvim razredima, dok u srednjim imamo 950 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, ali to su stvari na koje ne možemo utjecati", kazao je Sinanović.

Dodao je da je zbog toga broj angažovanih nastavnika smanjen, kao i broj konkursa, ali da će svi biti adekvatno zbrinuti.

Tokom četiri godine Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u obrazovanju uložila blizu 22 miliona KM u poboljšanje ambijenta i prioritetno utopljavanje s ciljem boljeg ambijenta i efekata uštede. Novine u nastavnim programima ogledaju se programima historije, tjelesnog odgoja, a prvi put je uveden i pravilnik o inkluzivnom obrazovanju.

Direktor OŠ "Skender Kulenović" Amel Kablar je kazao kako je broj učenika u ovoj školi iz godine u godinu sve veći te da su presretni što su ove godine dobili i toalet za osobe s invaliditetom.

"Mi se trudimo da svake godine uvodimo nove stvari. Ove godine smo uveli toalete za osobe s invaliditetom, a narednih mjeseci radit ćemo na osposobljavanju kabineta s tehničkom opremom. Mi smo poznati kao dobar kolektiv u kojem vlada domaćinska atmosfera i to je razlog što imamo mnogo učenika", kazao je Kablar.

Gradska uprava Zenice i gradonačelnik Fuad Kasumović danas su posjetili i učenike Osnovne škole "Meša Selimović" gdje je svečano obilježen početak školske godine, a svim učenicima upućene su iskrene čestitke povodom početka nastave.