Druženje i zabava
102

Više od 400 izviđača iz BiH i Srbije na prijateljskom susretu u Zenici

Piše: E. M.
Detalj s današnje smotre (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Zenici će danas više od 400 takmičara, izviđača, iz cijele Bosne i Hercegovine i Srbije učestvovati na interetničkom proljetnom susretu u organizaciji Saveza izviđača Zenice.

Druženje, zabava i učenje opisuje subotu u Zenici u sklopu koje je više stotina izviđača okupiralo zeničke ulice s ciljem rješavanja zadataka koji su postavljeni pred njih.

U izjavi za Klix.ba potpredsjednik Saveza izviđača Zenice Denis Samardžić je pojasnio kako je današnji susret proljetna tradicija u Zenici koja svake godine okupi više stotina izviđača.

"U Zenici smo danas okupili oko 350 takmičara iz Zenice, a očekujemo u toku dana još 35 ekipa iz 18 bh. gradova te imamo jednu gostujuću ekipu iz Novog Pazara. Sretni smo da smo i ove godine uspjeli organizovati ovo i pružiti priliku mladima za nova druženja, upoznavanja i takmičenja", izjavio je Samardžić.

Pojasnio je kako su izviđači organizacija mladih, ali da je podrška odraslih u neformalnom obrazovanju kao što je izviđanje od velike važnosti.

"Članovi Plamena su jutros od 5 jutros pripremali sendviče za naše učesnike, a u vrijeme kada nemamo podrške s federalnog ili državnog nivoa, ovakav vid druženja svoju podršku pronalazi u lokalnoj zajednici. Zenica treba biti ponosna što održava ovakav vid obrazovanja na prostoru bivše Jugoslavije", dodao je Samardžić.

Na kraju je dodao kako je ovo jedinstvena prilika za mnoge mlade da putuju i druže se u vremenu ekonomskih problema i nemogućnosti putovanja po BiH.

Šezdesetdvogodišnji Haris Delić od pet sati jutros pripremao je sendviče za polaznike interetničkog susreta u Zenici.

"Ja sam u izviđačima od 1973. godine i bio sam na svim funkcijama. Danas sam tu kao logistika i predsjednik starijeg kluba izviđača 'Plamen'. Naša obaveza je da preuzmemo poslove koje djeca ne znaju, a to je logistika. Svake godine osiguramo hranu, piće, staze i sve što treba za njihovu sigurnost tokom aktivnosti", kazao je Delić kojem se ljubav prema izviđačima pojavila uz šetnje u prirodi.

Sanina Osmanović iz Konjica u izviđačima je već dvije godine, a ovakvi susreti od velikog značaja su za njene prijatelje i nju.

"Ovo je prelijepo iskustvo jer imamo priliku da svaki put upoznamo nove prijatelje. Prijateljstvo, zabava i putovanja su me privukla u izviđaštvo i sretna sam što sam dio ove grupe. Osim učenja osnovnih stvari, naučimo i kako da se ponašamo i budemo dobri prijatelji, što je najbitnije", kazala ne Osmanović.

Cjelodnevne aktivnosti u Zenici počinju jutarnjom smotrom, a priliku da učestvuju dobiti će i najmlađi učesnici i to na gradskoj stazi u centru grada. Druženje će završiti dodjelom priznanja i zabavom.