{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 40 pasa otrovano u Glamoču

25.2.2014. u 19:07
2
78
Više od 40 pasa otrovano u Glamoču
2
Više od 40 pasa otrovano u Glamoču
Tokom posljednje dvije sedmice na ulicama Glamoča od posljedica trovanja uginula su 42 psa, na desetke mačaka i kokoši. Građani, šokirani scenama životinja koje ugibaju u velikim mukama, osuđuju ovaj neljudski čin, a istovremeno su zabrinuti za zdravlje djece, te pozivaju nadležne institucije da najozbiljnije pristupe otkrivanju i sankcioniranju trovača, kao i utvrđivanju vrste korištenog otrova.
"Premda susreti sa psima lutalicama nisu ugodni, oni u Glamoču već dugo nisu pokazivali agresivnost jer su ih volonteri kantonalne Udruge za zaštitu, spašavanje i spašavanje životinja redovno hranili, a većinom su ih sterilizirali", kazala je za Slobodnu Evropu sekretarica udruge Maja Buljan i dodala:

"Ne samo zato što su psi poubijani nego i zato što postoji velika opasnost po ljude, javno osuđujemo ovaj čin. Molimo sve odgovorne institucije da se maksimalno potrude, da nam izađu malo više u susret i da se malo više aktiviraju u rješavanju ovog problema."

Za zdravlje ljudi, posebno djece strahuje i medicinska sestra Elvedina Erceg, koja je svjedočila uginuću pasa:

"Prvo ću reći kao majka djeteta koje ima pet godina – slika Glamoča je bila strašna, bilo je puno pasa lutalica - to stoji. Ali ovo što se napravilo nije rješenje. Trebalo se na neki drugi način rješavati."

U trovačkom pohodu stradao je i ljubimac Nevena Paštara:

"Simpatično kuče koje nije nikom smetalo. Baš su ga voljeli ovi naši ljudi ovdje koliko ih ima. Svi su ga znali."

Glamočki veterinar Vanja Perduh drži da su u pitanju jaki otrovi poput cijanida i strihnina:

"Uz konkluzivne napade, bili su u izrazito agoničnom stanju, grčila im se respiratorna muskulatura, obilno su krvarili iz prirodnih otvora, najviše usta. Primijetili infrakte na bubrezima, te petehijalna krvarenja po organima trbušne duplje. A u želucu je bio sadržaj sličan mljevenom mesu.“

Budući da se radi o počinjenju dva kaznena djela - mučenju i ubijanju životinja, te izazivanju opće opasnosti, Udruga prikuplja dokumentaciju kako bi poslala kaznene prijave na tužilaštvo, a više angažmana očekuju i od policije i nadležne inspekcije. U međuvremenu, mole građane da još neko vrijeme vode računa o djeci, a pse i stoku ne puštaju bez nadzora, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: