{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 40 pasa otrovano u Glamoču

25.2.2014. u 19:07
2
78
Više od 40 pasa otrovano u Glamoču
2
Više od 40 pasa otrovano u Glamoču
Tokom posljednje dvije sedmice na ulicama Glamoča od posljedica trovanja uginula su 42 psa, na desetke mačaka i kokoši. Građani, šokirani scenama životinja koje ugibaju u velikim mukama, osuđuju ovaj neljudski čin, a istovremeno su zabrinuti za zdravlje djece, te pozivaju nadležne institucije da najozbiljnije pristupe otkrivanju i sankcioniranju trovača, kao i utvrđivanju vrste korištenog otrova.
"Premda susreti sa psima lutalicama nisu ugodni, oni u Glamoču već dugo nisu pokazivali agresivnost jer su ih volonteri kantonalne Udruge za zaštitu, spašavanje i spašavanje životinja redovno hranili, a većinom su ih sterilizirali", kazala je za Slobodnu Evropu sekretarica udruge Maja Buljan i dodala:

"Ne samo zato što su psi poubijani nego i zato što postoji velika opasnost po ljude, javno osuđujemo ovaj čin. Molimo sve odgovorne institucije da se maksimalno potrude, da nam izađu malo više u susret i da se malo više aktiviraju u rješavanju ovog problema."

Za zdravlje ljudi, posebno djece strahuje i medicinska sestra Elvedina Erceg, koja je svjedočila uginuću pasa:

"Prvo ću reći kao majka djeteta koje ima pet godina – slika Glamoča je bila strašna, bilo je puno pasa lutalica - to stoji. Ali ovo što se napravilo nije rješenje. Trebalo se na neki drugi način rješavati."

U trovačkom pohodu stradao je i ljubimac Nevena Paštara:

"Simpatično kuče koje nije nikom smetalo. Baš su ga voljeli ovi naši ljudi ovdje koliko ih ima. Svi su ga znali."

Glamočki veterinar Vanja Perduh drži da su u pitanju jaki otrovi poput cijanida i strihnina:

"Uz konkluzivne napade, bili su u izrazito agoničnom stanju, grčila im se respiratorna muskulatura, obilno su krvarili iz prirodnih otvora, najviše usta. Primijetili infrakte na bubrezima, te petehijalna krvarenja po organima trbušne duplje. A u želucu je bio sadržaj sličan mljevenom mesu.“

Budući da se radi o počinjenju dva kaznena djela - mučenju i ubijanju životinja, te izazivanju opće opasnosti, Udruga prikuplja dokumentaciju kako bi poslala kaznene prijave na tužilaštvo, a više angažmana očekuju i od policije i nadležne inspekcije. U međuvremenu, mole građane da još neko vrijeme vode računa o djeci, a pse i stoku ne puštaju bez nadzora, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: