BiH
0

Više od 300 zvanica na obilježavanju Dana državnosti BiH u Australiji

FENA
Predstavnici Ambasade BiH u Canberri u Australiji jučer su upriličili prijem povodom Dana državnosti BiH, kojem je prisustvovalo preko 300 zvanica uključujući članove Parlamenta Australije, ambasadore i druge predstavnike diplomatskog zbora, te bh. građane.

U pozdravnom obraćanju ambasador BiH Damir Arnaut je podcrtao da se danas obilježava 70. godišnjica ZAVNOBiH-a, kojim je potvrđena ne samo državnost, jedinstvenost i nedjeljivost Bosne i Hercegovine, već i najbolje vrijednosti zajedništva, multikulturalnosti i suživota koje krase našu zemlju.

U sklopu prijema je upriličena i ceremonija potpisivanja Osnivačkog akta Australske unije bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA), krovnog tijela koje okuplja čak 27 bh. udruženja u Australiji i koje predstavlja prvo istinsko udruživanje bh. organizacija u Australiji.

Ambasador Arnaut je istakao da će ovo novoformirano tijelo značajno unaprijediti promociju interesa Bosne i Hercegovine i naših građana u Australiji, te da je ponosan što je uspio ishoditi njegovo osnivanje.

Predstavnici navedenih 27 organizacija sa bh. predznakom su čestitali ambasadoru Arnautu na ovom poduhvatu, te su istakli svoje opredjeljenje za jedinstven rad po pitanjima od zajedničkog interesa, odnosno od interesa za Bosnu i Hercegovinu.

U sklopu prijema je prikazan i kratkometražni film bh. redateljice i glumice Dinke Džubur "Little Hands", a u kom se u glavnim ulogama pojavljuju Džubur i Miraj Grbić, saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji.