BiH
0

Više od 300 izviđača iz BiH i Srbije okupilo se u Zenici

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici se danas održava prvi Interetnički festival mladih koji predstavlja treću fazu Interetničkog kampa. Okupljanje su organizovali Savez izviđača općine Zenica i Odred izviđača Mladen Stojanović iz Prijedora.

Više od 300 izviđača iz Bosne i Hercegovine i Srbije na svojim štandovima je predstavilo rad izviđačkog odreda kojem pripadaju, te kulturu i tradiciju mjesta iz kojeg dolaze.

Predsjednik izviđača općine Zenica Edib Šarić kazao je kako je današnji festival nastavak dobrog druženja i širenja pozitivnog doprinosa društvu.

"Na današnjem festivalu učestvuje više od 300 učesnika iz Visokog, Kaknja, Prijedora, Bosanske Dubice, Bajine Bašte, Subotice, Mostara, Širokog Brijega, Tešnja i Nemile. To su uglavnom učesnici koji su prisustvovali drugoj fazi Interetničkog kampa, koja je održana u kampu na Boračkom jezeru, a današnja prilika je da svi oni predstave svoje odrede, kulturu i tradiciju, kao i rad koji nam je svima bitan. Ovo je širenje jedne pozitivne priče u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu", kazao je Šarić za Klix.ba.

Interetnički sajam je pokrenut prošle godine. Protekle dvije faze sajma obuhvatile su boravak izviđača na Boračkom jezeru, te Interetnički karavan, koji je obuhvatao obilazak gradova u Bosni i Hercegovini.

Današnjem druženju u Zenici prisustvuje i 50-tak izviđača iz Prijedora, a jedan od njih je i 29-godišnji Nenad Mišković, koji čitav Interetnički sajam vidi kao pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine.

"Danas ćemo promovisati ono što smo uradili u proteklom periodu. Ovim festivalom ispunili smo zajednički cilj, a to je da spojimo mlade izviđače iz regiona. Ja sam prezadovoljan i nadam se da će ovako biti i u narednom periodu", kazao nam je Mišković.

Na festivalu je i pet izviđača iz Odreda "Bajina Bašta" iz Srbije. Načelnik Odreda, Peđa Marić, prvi put je u Zenici.

"Mi već dvije godine radimo sa zeničkim savezom, ali današnja posjeta Zenici nam je prva u dosadašnjem radu. Projekat je odličan i zadovoljan sam realizacijom. Činjenica da je na Boračkom jezeru bilo oko 300 djece je dovoljna da govori o kvalitetu ovog projekta", izjavio je Marić.

Četvrta, ujedno i posljednja faza Interetničkog festivala, koja će biti održana od 14. do 19. januara 2014. godine, predstavlja zimovanje na Mrakovici, gdje se očekuje učešće 80-tak izviđača iz šest gradova.