|

Više od 300 Bišćana ispred Bire poručilo migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać

Više od 300 Bišćana ispred Bire poručilo migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać
702
M. N.
15.11.2019. u 16:19
118
komentara
702

dijeljenja
Oko 300 građana Bihaća okupilo se danas ispred privremenog prihvatnog centra Bire poručujući migrantima da "Go Home" (idite kući) i "Free Bihać" (oslobodite Bihać).
Kako javlja reporter portala Klix.ba, građani su prvo ušli u kru Bire sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i IOM da odu iz njihovog grada. Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije kazavši im da je Bira privatni posjed i da ne mogu tu stajati.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


S druge strane ograde okupilo se oko 30-ak migranata koji ne razumiju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Situacija je blago napeta i već se mogu čuti povici građana koji traže da se migranti izmjeste iz njihovog grada, ali i kantona ističući kako je Una njihova. Kako vrijeme prolazi povećava se broj građana.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Veliki broj policijskih službenika osigurava mjesto, a ovaj skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.Ugovori IOM-a s Miralom i Birom danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu njima je zabranjeno produžavanje istog.

Također, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebao biti dozvoljen izlazak samo ako budu htjeli ići prema granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...