Građani u panici
3.3k

Više od 30 zemljotresa tokom noći u Hercegovini

G. M.
Epicentar prvog potresa bio kod Stoca (Foto: USGS.gov)
Epicentar prvog potresa bio kod Stoca (Foto: USGS.gov)
Nakon prvog, jačine 5, 7 stepeni po Rihteru, u Hercegovini je zabilježeno je preko 30 zemljotresa slabijeg intenziteta. Podaci su to Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.
Najjači je bio jutros u 4.20, koji je imao jačinu 4,4 stepena po Rihteru. U 2.59 zabilježena je jačina 4,3 stepena, u 2.02 bio je jačine 2,6 stepeni, a u 1.55 jačina mu je bila 2,9 stepeni po Rihteru. Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca.

Samo nekoliko minuta nakon prvog, zabilježen je i zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru. Njegov epicentar je bio 23 kilometra jugoistočno od Nevesinja na dubini od dva kilomera, prenosi RTRS.

Oko sat vremena kasnije dogodio se još jedan potres na ovom području. Prema podacima EMSC-a bio je jačine 3,9 stepeni. Epicentar posljednjeg potresa je bio 18 kilometara sjeveroistočno od Stoca na dubini od 10 kilometara.

Radi se o izuzetno trusnom području. Prve informacije ukazuju da je najjači zemljotres sinoć bio prilično "plitak", odnosno da je hipocentar na svega dva kilometra.

U zemljotresu je stradala Elmira Sefo iz Stoca.

Direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž kazao je sinoć da su svi ostali građani, koji su zatražili ljekarsku pomoć, lakše povrijeđeni te otpušteni kućama.