Nakon incidenta
6

Više od 200 policajaca pretresa centar za migrante u Bihaću

SRNA
Jedna osoba lakše je povrijeđena u tuči migranata u neposrednoj blizini prihvatnog centra za migrante, u nekadašnjoj fabrici Bira u Bihaću, potvrdio je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić.

Šiljdedić je rekao da se incident dogodio sinoć, te da je migrant iz Pakistana prijavio da ga je bez ikakvog povoda fizički napalo više migranata koje ne poznaje.

Prema njegovim riječima, migrantu iz Pakistana su nanesene povrede lijeve noge hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem.

"Osobe su pobjegle, a povrijeđenom je ukazana medicinska pomoć i konstatovane lakše povrede", naveo je Šiljdedić i dodao da policija traga za počiniocima.

Šiljdedić je rekao da policija Unsko-sanskog kantona vrši periodične akcije i pretrese objekata u kojima su smješteni migranti, te da je u toku pretres u migracionom centru "Bira".

"U pretresu objekta učestvuje oko 200 naših pripadnika s ciljem pronalaženja predmeta pogodnih za nanošenje povreda i eventualno narkotičkih sredstava. O rezultatima aktivnosti više će se znati po završetku akcije", istakao je Šiljdedić.

On je napomenuo da je bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, kada je riječ o migrantima koji borave na ovom području, u posljednjih mjesec-dva povoljnija u odnosu na ljetni period.

Šiljdedić je naveo da je zabilježen manji broj krivičnih djela i incidenata i, što je najbitnije, nema registrovanih teških krivičnih djela.

"U prošloj godini evidentirano je ukupno 77 krivičnih djela koja su počinili migranti. Od toga 15 krivičnih djela su prema njima učinili državljani BiH. Javni red i mir je narušen 42 puta. Evidentirano je više od 700 različitih manjih incidenata koji nemaju obilježje krivičnog djela, niti prekršaja, ali se mogu povezati sa ovom situacijom", rekao je Šiljdedić.