Više od 20 zemljotresa registrovano na području Čemerna

F
FENA
4.2.2013. u 11:36
0
0
Više od 20 zemljotresa registrovano na području Čemerna
0
Više od 20 zemljotresa registrovano na području Čemerna Foto: Ilustracija
U graničnom području Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom, u blizini Čemerna, nastavljena je pojačana seizmička aktivnost i registrovano je 20 zemljotresa različitih magnituda, koji su izazvali uznemirenost građana Čemerna, Gacka i okolnih mjesta.
Pojačana seizmička aktivnost ovog regiona počela je serijom zemljotresa 25. i 26. januara, a najvjerovatnije je riječ o indukovanoj seizmičnosti stimulisanoj dejstvom vještačke akumulacije izgrađene za potrebe Hidrelektrane "Piva", koja se nalazi u Crnoj Gori na udaljenosti od 20 kilometara od epicentralnog područja spomenutih zemljotresa, informacije su Hidrometeorološkog zavoda RS-a, koje je danas objavila Civilna zaštita.

Indukovana seizmičnost regiona u neposrednoj blizini akumulacije je ispitivana i potvrđena tokom punjenja akumulacije 1976. godine i nekoliko godina poslije, a jačina ovako izazvanih zemljotresa nije prelazila 4,2 jedinice Rihterove skale.

Seizmička aktivnost je u periodu nakon punjenja akumulacije intenzivirana nekoliko puta, a uzrokovana je naglim promjenama nivoa vode u akumulaciji.

Posljednji put se spomenuta situacija dešavala u periodu decembar 2010. i januar 2011. godine, kada je registrovano više stotina potresa u ovom regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: