Štrajk glađu
19

Više od 150 zeničkih rudara noć će provesti pod zemljom, trojica završila u Hitnoj pomoći

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Rudari Rudnika mrkog uglja prenoćit će u jamama gdje štrajkuju glađu, a Hitna pomoć večeras je intervenisala tri puta u spašavanju života iscrpljenih rudara koji se više od 16 sati se nalaze ispod zemlje.
Hitna pomoć dva puta je intervenisala u jami Stranjani, a jednom u rudniku Stara jama i to nakon što je zbog izgladnjelosti pozlilo trojici komorata. U Staroj jami trenutno se nalaze rudari tri smjene, ukupno njih 70-ak, koji su odlučili, uprkos iznimno teškim uslovima boravka u jamskim prostorijama, sići stotinama metara ispod zemlje i pružiti podršku kolegama koje su jutros u 7 sati sišli u jamu.

Rudari još uvijek odbijaju izaći, žele ispunjenje zahtjeva koji se ogledaju u poštivanju kolektivnog ugovora, isplatu toplih obroka i plaća, odnosno, deblokadu računa te humanije uvjete rada s obzirom da se u Staroj jami još uvijek koriste najstarije metode kopanja uglja.

Zenički komorati su kazali kako će ustrajati u svojim namjerama, a sutra im ističe kolektivni ugovor zbog čega će generalni štrajk uslijediti 13. septembra. Radnički neposluh trajat će do generalnog štrajka kada će biti obustavljeni svi radovi u zeničkim rudnicima, a u kojim se sada obavlja u minimalnom intenzitetu kako bi se sačuvalo zdravlje rudara i oprema.

Rudari u rudniku Raspotočju rade 24 sata sata s obzirom da je u toku ispumpavanje vode iz jamskih prostorija u kojima se nalazi skupocjena širokočelna oprema, a i najmanja pauza u obavljanju radova stvorila bi veliku opasnost za rudare i štetu po opremi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu vidno neraspoloženim i nezadovoljnim rudarima obratio se i direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić koji je pokušao smiriti situaciju, ali bezuspješno.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić danas je kazao kako ne shvata direktora Vrškića koji ima problem, a da nema rješenje za njega, zbog čega će lično zatražiti njegovu smjenu.

Rudari su u nekoliko navrata kazali kako niko ne razumije i ne zna kako je boraviti u jamskim prostorijama tokom 8-satnog rada, a kamo li više od 16 sati te da je očigledno da nadležni čekaju smrtni ishod kako bi se poduzele konkretne aktivnosti na rješavanju problema zeničkog rudnika.